Farligt rekord i bolån

Svenskarna rekordlånar nu 3 005 mdr, visar ny statistik från SCB. Det är en larmklocka om att vi kan få se en stor bostadssmäll om bara 3-4 år med 10 000-tals som tvingas flytta ut. Det är dags att skydda sin ekonomi: 1) Låna inte mer 2) Pruta boräntan och 3) Spara till dyrare ränta.

3005 mdr i bolån är ett dystert rekord. Tyvärr är vi lurade, av oss själva. För den rekordlåga boräntan och att samtidigt landets ekonomi tuffare på i riktigt bra tempo, kommer inte att pågå så länge till. Sådana drömlägen brukar inte hålla särskilt länge.

Utan tvärt om kan vi om bara ett år räkna med dyrare räntor och det vore inte konstigt om även landets ekonomi bromsade lite efter ett årtionde av tillväxt, lite mer arbetslöshet och att människor som tvingas ifrån sina hem.

Vi kanske inte få någon stor ränteökning, men när vi rekordlånar så kan små ränteökningar få ödesdigra konsekvenser. Vi kan förbereda oss på flera sätt:

  1. Låna inte mer. Det är lätt att låna när räntan är rekordlåg, men om redan 2-3 år kan dagens boränta vara dubbelt så hög.
  2. Pruta på boräntan. Det gör att du tål stigande räntor bättre och kan redan idag lägga undan pengar för att bättre tåla stigande räntor framöver.
  3. Spara till dyrare räntor. Använd räntevinsten vid prutningen för att bygga upp ett skydd, så att du tål stigande räntor.

Att sätta sig ned och räkna på effekterna av dubbelt dyrare ränta och även tre gånger dyrare ränta kan vara en nyttig läxa. Hellre flytta ned till ett mindre boende självmant redan idag än att vi tvingas om bara några år.

Och räkna med att bostadspriserna kan bli 20-30 procent lägre. Det är inte konstigt efter senaste årtiondenas häftiga prisrally. Ett lägre fastighetspris gör däremot att att den som idag har lån med god marginal plötsligt kan bli överbelånad. Även det måste vi tåla några år, för att inte tvingas till ett drastiskt beslut och flytta ut.

De som struntar i att förbereda sig blir de som tidigast tvingas ifrån sina hem. Vi ska inte vara förvånade om så många som 50 000 svenskar tvingas lämna sina hem om 3-4 år. Det rör sig om 1% av alla hushåll. Så illa har vi sett det gå i andra fastighetskriser. Ja, tyvärr kan dagens rekordlån sluta i en ny kollaps i fastighetspriserna. Även det måste vi lära oss att tåla.

Är jag onödigt dyster? Alla kommer naturligtvis inte att bränna sig när räntan stiger och om fastighetspriserna faller, men några kommer att göra det. Var av en av oss kan nu bara se till att skydda vår egen ekonomi och kanske även diskutera frågan med sina vänner…

Snitträntan juni sjunker         Snitträntan väcker prutare

Pruta hem 22 000 kr               Pruta utifrån pruträntan

Hur tål du stigande räntor?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer