Agneta, 80 år, vill ha månraket

”Bara för att vi är lite äldre behöver vi inte ha allt sparande på bankkonto”. Agneta, 80 år, är besviken på sin bankkontakt. ”Han föreslog ju bara tråkiga saker. Inte det minsta järvt. Jag vill ha någon liten månraket i mitt sparande. Men att säga det verkade närmast oanständigt.” 

Agnetas reaktion förstår jag. Fonderna hon fått av rådgivaren imponerar inte på mig. Här några svar till Agneta, kanske ingen snabb månlandning, men lite vassare fonder till barnbarn… Och pengar för att åka till Karlstad…

Agnetas bankman föreslog två fonder ”Enter return och Standard life global. Men dyra vad jag kan se. Särskilt utifrån vad de ger. Jag vill att det ska hända något kul på 1 års sikt.” Vi pratar om hela sparandet. Agneta vill ha pengarna till resor. ”Inga våldsamma resor, men jag vill gärna åka till Karlstad och Lerin-museet”.

Enter return som bankmannen föreslog ser ut att vara en obligationsfond. Men senaste två åren tycks fonden helt tappat farten och rör sig varken upp eller ned. Nej, jag skulle inte spara i den. Den tycks inte klara nuvarande ränteläge. Standard-fonden är en ”multi-strategi” som gör lite vad de vill. Vad de än gör så ger de mycket lite ifrån sig.

Så här tänker jag:
– Resepengarna närmaste 1 året:  för närmaste året passar i stabila fonder. Så att Agneta verkligen vet vilken budget hon har att planera för. Här tänker jag mig fonder som Spiltan räntefond (som innehåller företagsobligationer). Den kan vi vänta oss 2-3 procent av per år.

– Resepengar närmaste 5 åren: Här vill jag se mer tillväxt oavsett om jag är 20 eller 80. Agneta talar om en månraket. För att verkligen vara säker på att resan blir av skulle jag kunna tänka mig en blanfond. Med räntor och aktier. Men så ser vi börsläget. Det kan skaka till rejält närmaste åren. Det gör att en 80+ kanske borde vara lite avvaktande ändå. AMF Balans.

Pengar till barnbarnen ska däremot få växa betydligt mer. Först här blir det lite med månraket. Nu utgår jag ifrån att barnbarnen inte ska använda sin andel på många år, utan spara minst tio år till. Till sådana barnbarn skulle jag välja en billig globalfond som AMF global och en billig Sverigefond SPP Sverige. Här är kruxet att börsen kan svajja till ordenligt närmaste åren. Därför behöver vi sätta in de här pengarna över flera kvartal. Om det är en stor summa får det ta några år.

Sist har Agneta en kontrollfråga: ”Inga kontanter på ISK-kontot har bankmannen sagt. Stämmer det?” Nja, ett kort tag så går det ju utmärkt att ha kontater på ISK-kontot. De ger ingen ränta, men istället för att flytta fram och tillbaka så är det bättre att låta dem ligga. Tänk på att skatten räknas på allt som finns i din ISK, även kontanter.

Hur sparar du som 80-åring?/claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer