Svenskarna putsade lite på sitt sparande i aktiefonder under juli och sålde lite. Men det gäller inte alla aktiefonder. Vi ökar i lågprisfonder. Nya pengar går även till företagsobligationer. Även de kan bli bra val, men då bara för de korta pengarna. 

Svenskarna har i år sålt dyra aktiefonder för 3,5 miljarder och nysparat i lågprisfonder för 25 miljarder. Det är en trend vi sett även i sommar.

Bakgrunden är att en del svenskar börjat upptäcka den dyra skillnaden: Att endast 1  av 10 dyra fonder är värda sin prislapp och därför är det klart vettigare att välja billiga fonder istället. Och utbudet har hjälpt till. De många lågprisfonderna är över 70 till antalet. Hela 1/6 av svenskarnas fondsparande finns där idag. Men fortfarande är det mest bara rika sparare som hittat dit.

Sedan finns förstås missförstånd också under juli månad. Svenskarna har köpt korta räntefonder senaste månaderna. Men dessa vet vi har det tufft och ofta backar i värde i det rådande ränteläget. Och sämre blir det när räntorna stiger. Då är kontanter på kontot mycket bättre. Eller de räntfonder som lånar ut till företag kan passa – företagsobligationsfonder.

Svenskarnas val att spara i blandfonder förstår jag inte alls. Vi har i år öst in 19 miljarder där. Eller var tredje krona vi nysparat. Jag misstänker att det är rådgivarna som lockat spararna in dessa dimmiga fonder. Ja, fonderna är svåra att förutspå och många betalar här alldeles för höga avgifter. Och varför skulle de annars betala extra dyrt för något som bara går halvfart på börsen.

Nej, ta balansen själv istället; mellan breda billiga aktiefonder och företagsobligationsfonder, så får snittsvensken antagligen mer tillväxt och helt säkert lägre avgifter.

/claes hemberg