Boräntorna sjunker i  juli. 5 av 10 banker sänker 3 månadersräntan. Hela 8 av 10 sänker 5-åringen. Ica tillhör de stora sänkarna och tar nu första gången ledningen. Storbankerna däremot vässar 5-årsräntan. Se upp för rådet ”bind boräntan” med andra ord. Bankerna ser ju besvisligen inte stigande räntor runt hörnet, utan det är dags att pruta ännu mer. Den som idag väljer rörligt sparar i snitt 10 000 kr per år. Det är pengar det med.

Bankernas har under sommaren visat att rekordvinster på bolån. Nu märks också en viss oro i ränteleden hos bankerna. De försöker positionera sig för att locka fler kunder, men de sänker på väldigt olika sätt.

Många banker har bytt plats på listan över snitträntor. Det är tydligt vilka som siktar på att slåss med 3-månaders räntan och andra som ser 5-årsräntan som det främsta räntevapnet. Bara på jumboplatserna är rollerna mest oförändrade.

Den stora trubulensen bland bolåneräntorna gör det samtidigt till ett gyllene tillfälle att pruta. Snitträntorna visar tydligt var du har störst chans att lyckas.

Just 5-årsräntorna har sjunkit mest i juli. Snittet är ned från 2,09 till 2,03. Med andra ord lär bolånarnan få höra rådet ”bind bolånet” extra ofta närmaste månaderna. Om det är rätt att binda är jag mer tveksam till. Räntorna lär ju vara låga flera år framöver.

I juli kommer överraskande Ica och tar förstaplatsen i bolåneligan. Här är 3-månadersräntan den viktiga frågan, efter som flest väljer jugst den. Och Ica vinner både 3m- och 1-årsräntan. Den som lämnar förstaplatsen är SBAB.

På tredje plats hittar vi nu den som mest lett ligan senaste två åren Danske. De ligger fortfarande bra till, men är tydligen inte lika hungriga längre. De siktar mer på 3-årsräntan där de idag är billigast i landet.

Landets största bolånebank Swedbank har också filat lite på räntorna. De har höjt 3-månaders och tillhör storsänkarna på 5-årsräntan. De är däremot inte bäst i någon gren. Utan bäst i 5-årsligan är SEB.

I botten på listan är rollerna mer oförändrade och Handelsbanken och Nordea har fortsatt klart sämst 3-månadersränta. Att bolånare besöker dem över huvudtaget är för mig obegripligt.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Pruta utifrån pruträntan

Erik prutade till 1,05%     Prutskola      Galna bankvinster

Hur prutar du?/claes hemberg