Läskigt bitcoin-rally

Priset på den kryptiska låtsasvalutan bitcoin har fullständigt exploderat senaste 4 månaderna. Det läskiga är att mer vanligt folk lockas in av grannar och vänner. Mitt stalltips är att Svenska Riksbankens e-krona blir den som punkterar bitcoinbubblan, om inte polis och politiker mm sätter stopp för den tidigare.

Bitcoin började som en protest mot vanliga banker och statliga centralbanker efter finanskrisen. Naturligtvis förtjänar bankvärlden mycket tung kritik. Men inte köper jag bitcoin för det. Fortfarande efter 7 år använder inte vanligt folk bitcoin som att de vore en valuta. Vi vare sig köper i mataffären eller på nätet. Däremot har spekulationen om värdet på bitcoin fullständigt exploderat. Över 100 miljarder dollar sägs nu finnas i olika ”kryptovalutor”. Hellre köper jag tulpanlökar, de kan jag åtminstone använda, tänker jag.

Dagspriset på bitcoin har sedan starten för sju år sedan ökat från 48 öre till idag hysteriska 33 700 kr (4 150 dollar). Men resan har varit ojämn. Den har stundtals tappat halva värdet. Bara i år har den stigit över 300%. Det kan låta häftigt och imponerande. Eller korkat och löjligt. De som köpt talar förstås med varm röst. De som vill varna sina vänner låter betydligt mer kyliga.

De läskiga är nu att prisexplosionen lockar till sig vanligt folk som inte har en aning om att de köper dynamitgubbar. De hör om andra som tjänat pengar. Men bitcoin kan smälla precis hur som helst. I år har de smällt mest uppåt. Men eftersom ingen vet varför priset stigit eller framtiden för ”valutan” så är det ett mycket högt spel som köparna gett sig in på.

Istället ser jag fram mot att det kan bli svenska Riksbanken som erbjuder ett första seriöst alternativ – e-kronan – redan inom 1-2 år. Så kan andra länders centralbanker ta efter och skapa en rad lokala seriösa och begripliga alternativ. Vi får pengar som kan lätt kan flytta inom och mellan människor, länder och kontinenter. Vi slipper dyra banker och vanligt folk får enkla pengar som funkar och som inte kostar bankavgifter. Med den stora skillnaden att e-kronan har ett garanterat värde. Samma som vanliga svenska kronor. Och de garanteras av svenska staten och landets 10 miljoner invånare. Till skillnad från bitcoin som ”garanteras” av okända it-nördar ömsom kriminella på nätet.

När jag hör att vanligt folk köpt bitcoin blir jag orolig. De lockas med av grannar och vänner som på bara några månader ”tjänat 10 000-tals kronor”. När den karusellen är igång kan många bli lurade. Men det finns åtskilligt fler sätt ”att vinna pengar” som har gjort fler betydligt rikare. Jag tänker på trav, lotto eller tipset, om nu spel är något som lockar.

Nej, strunta i bitcoin, är mitt enkla råd. Det finns inga billiga genvägar till stora pengar. I min värld är det direkt löjligt att påstå något annat. ”Du måste chansa för att vinna”, säger kanske någon röst. Men starta då ett företag eller något som har en påtaglig chans att lyckas. Att köpa bitcoin är i min bok att bara elda pengar.

På kort sikt finns redan en rad hotfulla falluckor för bitocin. Att den aldrig kommer till praktisk användning är förstås de grundläggande hotet. Folk förstår inte varför de ska använda den. Så länge värdet gör brutala kast på 1000 dollar på bara några veckor törs ingen vettig människa ha den i plånboken. Därmed har bitcoin fastnat i sin egen uppblåsta rävsax.

Bakom rallyt finns en rad olika teorier. Några talar om nya grupper köpare (framför allt kineser) men också en spekulation om att snabbare bitcoin skulle öka värdet på de fiktiva pengarna.

Lägg märke till att det finns över 800 andra ”kryptovalutor” som är med och slåss i spekulationen, som mycket väl kan sluta på noll kronor över. En av de mer obehagliga säljarna kallar sig onecoin, där 56 000 svenskar tros ha köpt in sig. Detta är på sätt och vis värre för här talar vi om en säljkår som åker land och rike runt och säljer luftpengar till svenssons. Det finns som tur är ett enkelt farthinder: Att köpa vanliga bitcoins är hur som helst ganska komplicerat. Du kan inte råka köpa dem.

Träffar du någon som köpt bitcoin, onecoin eller andra kryptiska ”valutor” så varna dem för att leka med annat än småpengar. Värdet kan vara noll redan imorgon eftermiddag…

Vad säger du till de som funderar på att spara i bitcoin?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer