Steg1) Att börja spara

(Steg 1/5) Efter sommarens ledighet vill många med full energi köra igång sitt sparande. Här kommer några tips i fem steg kring hur du startar och hur du ökar takten. Valet ligger hos oss själva, gör dig själv en tjänst och sätt igång direkt med lilla sparskolan. 

Steg 1) HITTA PENGARNA. I steg 2) väljer vi sparform. I steg 3) dyker vi in på valet av olika räntor, fonder eller aktier. I steg 4) kan vi välja skatt också. Och steg 5) kör vi era frågor på volley.

Hur hittar jag pengar att spara? Pruta, är det korta svaret. Här finns bara två enkla vägar: sänk dina utgifter eller höj lönen. Eftersom du är superchef över den första (dina utgifter) och har klart mindre möjlighet att snabbt höja lönen så börja med utgifterna,

Du kan enkelt sänka en av dina största utgifter i livet; bolånet, genom att pruta på räntan. Varannan svensk gör det. Här pruttipsen som kan ge dig 10 000 – 20 000 kr varje år. Sedan kan du säkert göra smartare val med bil, resor mm, men där får du städa själv.

Hur kommer jag igång? Ta det i små steg. Att spara är som vilken vana som helst. Gör vi det försiktigt så märks det knappt. Börja med att spara säg 50 kr i månaden. Nästa månad öka till 100, sedan 200… till dess att du hittat en bra nivå. Vi har olika utrymme att spara. Spara pengarna direkt på lönedagen till ett separat konto.

Behöver jag spara?  Här är mitt enkla svar ”absolut” eftersom det gör livet så mycket enklare, tåligare, roligare, latare och smartare. Lägg till att samhället väntas få allt sämre ekonomiska muskler och du lever längre än alla tidigare generationer.

Se till att komma igång, lägg upp en stående överföring till ett sparkonto eller ISK. Inom några dagar kommer steg 2, vad sparar du till?

Jag upptäckte nyttan med extra pengar när jag var 8-9 år och hade en liten peng över. Jag kunde plötsligt välja själv. Den känslan att spara idag för att få mycket mer senare, bär jag fortfarande idag.

Hur sparar du pengar i vardagen?/claes hemberg

(Bilderna har jag hämtat från sommrens skörd i trädgården på landet. Vi talar ju om att ”plantera” för att kunna skörda senare…)

Relaterade inlägg

Kommentarer