Steg 2) Spara efter din smak

(Steg 2/5) Med pengar på kontot är det dags välja väg. Dela upp pengarna beroende på när du ska använda dem; snart eller senare. Så blir det sedan lätt att välja sparformer.

Den som läser om en bra fond eller stark aktie kan lätt trycka på köpknappen. Men använder vi rätt pengar är frågan. Istället backar jag lite bandet och tänker: Vilka pengar vill jag spara hur? Det är andra steget i lilla sparskolan.

Uppgiften i det här steget blir att fördela ALLA sparpengar utifrån dina förväntningar. Jag ser TRE växlar på sparresan; en kort, mellan och lång. Dela upp alla dina 100% sparpengar här, efter just dina tankar och smak. En balans som du kan justera då och då. (Först i nästa steg väljer vi sparformer)

I) Låg växel-pengar (kort sikt) Här lägger jag pengarna som har ett bestämt syfte. Dessa har redan användar-datum. Här är det bara jag (och inte börsen, bopriser mm) som bestämmer när det är dags att använda dem.

Här lägger de flesta av oss 1-5% av våra sparpengar. Vi använder ju lönen för vardagskonsumtion. Hitta din andel. Den som ska köpa lägenhet ska förstås ha mer här. Annars gäller potten mest resor, en möbel, julklappar eller kanske något annat förutbestämt. Fundera ut din %-pott. Talar vi om tid kan jag tänka pengarna för närmaste 1-3 åren.

II) Mellanväxel-pengar (mellanlång sikt): Här lägger jag de pengar som har ska växa. Jag vet att jag ska använda men vet INTE NÄR, utan pengarna ska få växa till en viss storlek och då blir köpet av. Tänk dig pengar till en soffa, resa eller ny cykel . Tillväxten får bestämma köptdatum.

Det kan gå fort att få pengarna att växa i rätt storlek. Det kan gå långsamt. Jag tänker att de i snitt kommer få växa 3-5 år.

III) Högväxel-pengar (lång sikt): Här lägger jag sparpengar jag ska använda först om många år. Detta riktiga sparpengar till mina personliga långa mål i livet. Vi ska ha dem till en stuga i skogen, en drömresa med familjen eller kanske vår pension.

När det gäller tid, så kan jag tänka 5-10-20 år. Det beror lite grann på hur stort drömmålet är.

Mitt råd: fördela dina spar pengarna efter Kort, Mellan och Lång tid, så du har din spelplan för dina pengar. Först när du fördelat pengarna kan vi att börja att tala om nästa steg i lilla sparskolan 3) Välja sparform.

Hur fördelar du dina pengar i tiden?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer