Undviker olja och Ryssland

En bilrevolutionen står för dörren. Elbilar kommer närmaste årtiondet slå igenom på världens bilmarknad, om vi ska tro senaste Economist. Därför undviker jag olja, Ryssland och Brasilien. Och ändå köper jag inte hellre elbilsaktierna. Jag sparar istället mer i de som gynnas av elbilrevolutionen; fossilfria fonder och tillväxtländerna.

För bara tio år sedan talade vi om slutet på olja, peak oil, och priset stack upp mot 150 dollar. Sedan kraschade priset och kostar den bara 1/3. Orsaken är överproduktion. Snart kommer nästa våg. Kraftigt vikande efterfrågan.

Konkurrens av elbilar ska nämligen ta fart. Litar vi på Bloomberg före att vi lyssnar på Opec så kommer vi se en el-bilsrevolution. De närmaste årtiondet kommer elbilarna att gå från dagens ynka 2% till över 25% av bilmarknaden.

Sedan fortsätter utvecklingen starkt. Redan 2040 kan vi se 500 miljoner elbilar rulla på världens gator och då kan de mycket väl har kört om alla bensinschabraken.

Orsaken till denna andra våg är att batteripriserna faller dramatiskt samtidigt som effekten stiger, som bilden visar till höger. Den stora efterfrågan väcker tekniklyft som vi länge drömt om.

Det gör att elbilen i sin tur öppnar för billiga transporter i länder som tidigare inte haft råd. Så kan elbilen bli många unga ekonomiers turbo och folkbil. Billgare och smartare bilar gynnar såväl deras ekonomier som miljö.

Visst är det häftigt. Elbilen kan ge tillväxtländerna ett ekonomiskt nacksving på länder med äldre trafiknät och infrastrukturer. De unga länderna får en kraft de aldrig varit i närheten av tidigare.

För om vi i gamla världen sitter fast i våra bensinångor och dieseltraditioner så kan unga länder öppna framtidens vyer med teknik direkt, utan att vänta på grön gubbe. Ungefär som dessa länder hoppat över fast telefoni och istället gått direkt på smarta telefoner.

Mitt råd: Jag undviker olja och länder som är beroende av högt oljepris som Ryssland och Brasilien. Samtidigt litar jag inte på Tesla eller kinesiska elbilsjätten BYD. Vem som lyckas och kör i diket är allt för otydligt. Hellre sparar jag i fossilfria fonder och mer i tillväxtländer. Sedan har förstås flera av tillväxtländer sina egna traditionella problem med korruption, mänskliga rättigheter, demokrati mm. Så resan blir inte rak, men den blir krokig.

Vilka elektriska sparformer tänker du på?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer