Dubbeldyrt bolåneråd

Anna, 39, blir lovad bättre boränta mot att flytta tjänstepensionen. Men de kan bli dubbel-dyrt. Dessutom ljög bolånerådigvaren henne rakt i ansiktet. Förslaget är dyrt både vad gällde bolån och fonder. Hur skulle jag välja, frågar hon mig.

Anna har låg belåning, bara 47%, och borde vara i en drömposition för att pruta bolån. Men hon har haft en dålig ränta, visar det sig och när hon nu tar tag i frågan så är banken fräck nog att vilja höja hennes ränta. Men en lögn i bagaget. För rådgivaren svarar:  ”Vi måste höja räntorna. Staten kräver det”  Det är ett direkt osant argument. Som besvaras i blogglänken.

Samma bank, Nordea, kräver att Anna har sin tjänstpension hos dem för att få en bättre ränta. Men deras förslag på 1,63% är inte alls särskilt bra. Sämre än snittsvensken 1,57% och klart sämre än snittprutaren 1,24%. 

Vad som spökar kan vi se i Nordeas roll bland snitträntorna. De har i två års tid hållt sig på jumboplats. Bland landets sämsta boräntor. Att stångas med dem verkar närmast lönlöst. Jag skulle prova andra bolånebanker.

Fonderna som hon skulle få i Nordeas entrelösning räknar Anna ut är dyrare och även sämre än de hon har i dagens Länsförsäkringar.

Mitt råd:
BOLÅNET: En bank som hittar på ”Staten kräver högre räntor” skulle jag genast lämna. Anna har dessutom bättre låneläge än snittsvensken på 65%. Så Anna ska ha bättre ränta än snittsvenskens 1,24%. Nu tycks Nordea inte se Annas rimliga krav. Därför skulle jag i hennes situation ringa SBAB och Danske. De har  ju bäst snittränta.
PENSIONEN: Behåll Länsförsäkringar. De är billiga och passar den som inte vill se över sina fonder varje år. Vill du vara aktiv pensionssparare och vara beredd att byta fonder ofta så finns även aktiva fonder. Men det är överkurs för de flesta spararna.

Att pruta bolån.    Erik prutade till 1,05%     Prutskola   Galna bankvinster      Bunden ränta väl dyr
Mer om val av pension i kollektivavtalen:  Collectum, Fora   Kap-KL och SPV.

Hur skulle du göra i Annas situation?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer