Ny Northlandgruva ger sparare noll

Skandalgruvan i Pajala öppnas igen. Den kan ge storvinst till de nya ägarna, men gruvor lever ofta på en skör tråd. De viktiga arbetena till bygden är desto mer säkra. Dessvärre får forna 12 000 små aktieägare inte en krona från de nya ägarna, eftersom gruvan gick i konkurs. Däremot fortsätter grupptalan mot den tidigare ledningen här under hösten. Något som kan ge viss upprättelse.

Gruvan utanför Pajala, som krisade och konkursade åren 2013-2014 kan återuppstå igen. Nya ägare (Abecede AB- som samlar ett antal svenska finansmän) har köpt loss gruvan från konkursboet. Däremot får de tidigare ägarna aldrig sina pengar tillbaka. Grupptalan fortsätter samtidigt men den kan endast ge en skärva av forna förluster.

Den nyöppnade gruvan kan samtidigt bli en mycket god affär för de nya ägarna och bygden. Eftersom de nya ägarna inte får med sig de gamla skulder, så kan de tjäna pengar redan på den nuvarande malmpriset, hävdar ägarna. Frågan är vilken överraskningar de tål i malmpriset.

Det är inte alls omöjligt att det nya gruvbolaget tjänar riktigt stora pengar. Men gruvor lever ofta på en skör tråd, så var inte förvånad om även de nya ägarna går i konkurs om några år. Det är dessvärre vanligt i gruvvärlden. Men eftersom konkurser lämnar skulder till historien kan gamla gruvor snart återuppstå igen. Så de 300 viktiga jobben för Pajalregionen är tämligen säkra.

Tyvärr fungerar ofta gruvvärlden på detta dramatiska sätt. Du kan tjäna mycket under kort tid för att sedan gå i putten. Orsaken är att det är fruktansvärt dyrt att bygga, utveckla och underhålla gruvor. Samtidigt är de enormt känsliga för malmpriset, som kan svänga hårt med konjunkturen och utbudet av malm. Just nu har vi högkonjunktur, men om redan ett halvår kan vi se en dramatisk lågkonjunktur, efter många år med låga räntor och stimulanser.

Gruvor är desstuom ofta känsliga för lagar kring miljö som kan snabbt stoppa en gruva. Även här har Northland haft öppenbara utmaningar.

Den som bygger en gruva får stå för de stora kostnaderna och de skyhöga riskerna att gå just i konkurs. Räknar de fel på kostnader, konjunktur eller malmpris så blir det konkurs. Som i fallet Northland.

Efteråt kan nya ägare ta över gruvan och tjäna desto bättre. Ja, den som kommer in i rätt läge kan på kort tid tjäna riktig stora pengar på en tidigare konkursade gruva. Men det är inte ovanligt att även ägare två och tre går i konkurs. Så tuff är konkurrensen och så snabbt kan priserna på malm variera. Å andra sidan påverkar detta ofta inte fler än just ägarna. En bra gruva överlever ofta, även om ägarna tyvärr ofta byts ut då och då.

Nu hoppas jag att de 12 000 små aktieägarna verkligen får sin grupptalan till domstol. Detta påverkar inte på något sätt de nya ägarna eller gruvan. Men det påverkar de många tusen små aktieägarna syn på pengar, sparande och att många känner sig djupt vilseledda av tidigare gruv-vd:n Karl-Axel Waplan.

Kan du tänka dig att spara i gruvor?/claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer