Supertid för barnens egna pengar

När barnen bytt upp sig en skolklass är det ett perfekt tillfälle att starta nya vanor. Sparandets ABC innehåller både 1) Att börja spara och/eller 2) Att spara bättre. Vi vuxna måste börja prata pengar och att skilja på vanliga köpkronor och sparkronor. Och så behöver vi ge barnen egen barnränta.

Pengar är ju inte helt lätt att förstå för ett barn. Före första steget in i pengavärlden behöver de ett startpaket:

  • Barn behöver egna pengar och eget ansvar. Utan egna kronor i plånboken kommer de aldrig lära sig pengar. De måste få pröva, lyckas och få göra misstag. Ju tidigare desto bättre. 10 kr i veckan till ansvaret lördagsgodis räcker för de små.
  • Börja prata pengar på ett naturligt sätt. Det handlar inte om att dyra bilar eller huspriser; utan ”Vad är det för skillnad på dyrt och billigt godis och är den dyra värd sitt pris?” Eller stora frågor som ”Är chipspåsen värd två kanelbullar?”

Bara den som förstått grunderna i pengar kan också spara. Så först efter några år med växande plånbok och växande ansvar kan vi prata turbovarianten på pengar – det vill säga sparpengar.

Sparandets ABCD:

A) Ge självförtroende

För att väcka spartankar behöver barnet först få mer penga-självförtroende. Att inte direkt springa och köpa nu utan vänta kräver drömmar, fantasi och just mod.

Därför är mitt första fokus att ingjuta tilltro och självförtroende. För pengar är ju något abstrakt. Här behöver vi vuxna använda mycket pepp och motivation. Och här passar första skolveckan väldigt bra. Så här säger jag:

”När Du nu börjar en högre klass så kanske du kan ta ansvar för lite mer pengar”.

Att börja en klass högre är ju så påtagligt. De har blivit större, de får nya skolböcker, ska skriva sin nya klass; 4b, 6c eller kanske 8d. Då är de mottagliga för lite högre förväntningar och lite mer tankearbete.

B) Ge ekonomiskt utrymme

Eftersom barn kan behöva lite hjälp att blicka framåt så behöva vi kittla dem lite. Så här säger jag:

”Nu ökar vi på din månadspeng med xx köpkronor och yy sparkronor. Köpkronorna kan du använda idag. Sparkronorna kan du först använda när du sparat ihop till något som du verkligen vill köpa. Det kan ta 2 månader eller 2 år. Det bestämmer du själv.”

Köpkronorna räcker ju bara tills de är slut och då får man vänta till nästa vecko- eller månadspeng. Kanske gör barnet av med kronorna dag ett i början men lär sig med tiden att använda lite i taget. Låt barnet köpa precis vad det vill; leksaker, godis och presenter.

Sparkronorna fungerar däremot bara till drömmar. De kan växa till exakt vad som helst, eftersom de kan växa så länge du någonsin vill. Väntetiden kan sträcka sig från några veckor till några månader.

C) Väck drömmar

Ska sparkronorna verkligen få ett värde så måste drömmarna bli tydliga. Hjälp barnen att hitta, disktuera och värdera drömmar. De måste få byta drömmar, testa och ändra sig flera gånger. Kanske kommer inte deras pengar räcka hela vägen fram till drömmen. Då har jag ibland hjälp till lite med ett bidrag för att de ska komma i mål.

Ordna ”en liten fest” när drömmarna går i uppfyllelse. Då har ju barnet gjort ett val och uppnått ett mål. Det är inte dramatiskt eller allvarligt, utan viktigt att uppmärksamma att väntan i 4, 7 eller 13 månader lönar sig.

D) Ge barnränta

För att barnen ska förstå och känna av tillväxten på sparkronorna behöver de ett eget mått; Barnränta. Allt efter ålder.

Syftet är att de ska känna av tillväxten. Riktigt små barn kan behöva 10% i veckan. Större barn 10% i månaden och unga 10% i kvartalet. Det är vi – vuxenbanken – som får känna efter och hitta rätt.

Först när barnen blir unga och vill spara i flera år så är det dags att prata riktiga sparval som aktiefonder. Och då gäller samma spartips som för vuxna. 1) Mest i aktiefonder, 2) Breda lågprisfonder och 3) På ISK-konto.

Vilket är ditt barnspartips? /claes hemberg

Förresten: Vill du vara med i utlottningen av boken Spara med barn – skriv en motivering nedan.

Relaterade inlägg

Kommentarer