Vi lånar mer, sparar mindre och konsumerar mer. Det går med andra ord åt fel håll visar senaste sparbarometern, från SCB. Kanske är detta en varning att svenskarna är lite verklighetsfrånvända. Vi inser inte att vi behöver spara mer, inför de stigande boräntorna. Istället gör vi tvärt om och konsumerar mer.

Svenskarnas sparande har inte varit lägre sedan 2010. Vi halverar vårt sparande senaste kvartalet. Vi sparar just nu 4 600 kronor per person under andra kvartalet. Det är hälften av de 9 000 kr samma kvartal senaste sex åren.

Samtidigt har vi större behov än på många år att lägga undan några extra kronor. För snart vänder boräntorna upp och då blir 1 procent dyrare ränta dubbelt ofta så dyra bolån.

Vi kvartalet säljer också aktier för 600 kr i snitt. Att börsen dök är en orsak. Men också att vi svenskar blir äldre då säljer vi aktier. Pensionärerna tömmer sina aktiekonton på ett sätt som många unga har svårt att fylla på. Vi har ju så många bolån att betala att sparandet hänger inte med. Också det en varning.

Samtidigt tömmer vi våra bankkontot på 900 kr var. Eller 9 mdr. Ja, vi konsumerar det är tydligt.

Vad säger du om svenskarnas ekonomi?/claes hemberg