Danskar härmar vårt ISK-konto

Danskarna väljer också låg sparskatt. Danska kontot blir däremot sämre, med ett tak på 500 000 kr. Hoppas de däremot lär sig av vårt misstag och ger kontot ett folkligare namn. Det kan avgöra framgången. I Sverige har vi nu närmare 3 miljoner konton, i alla åldrar, inkomstklasser med alla tänkbara sparformer, trots det dåliga namnet.

ISK-kontot är ett av senaste årtiondets stora fördelar för svenska folket. För snittspararen i aktiefonder ger det 1,5% mer avkastning varje år, jämfört med samma fond på ett vanligt fondkonto.

Kontot har ytterligare en fördel. För samtidigt flyttar vi ifrån dyra fonder på fondkonton och skaffar sig billigare fonder på ISK-kontot istället. Fonder som ofta inte alls fanns på den tiden vi öppnade vårt fondkonto.

Därför ISK-kontot           Många väljer ISK        Vinn på ISK-flytt

Danska ISK-kontot kommer att ha ett tak på 500 000 kr. De vill uttryckligen vända sig mer till vanliga sparare och mindre till höginkomsttagare. Hoppas nu detta inte kommer till Sverige, kan många hoppas. För i Sverige väljer vi ISK oavsett ålder och inkomstklass.

Ett ISK-problem finns kvar Sverige. Det är namnet på kontot. ”Investeringssparkontot” är som gjort för att skrämma vanligt folk. Att bara uttala eller att stava till det är en manöver som många undviker. Mitt förslag var från början Allemanskonto. För att välkomna alla. Men namnet kunde den borgliga regeringen inte acceptera. Det lät väl mycket vänster. Kanske kan en s-regering tänka annorlunda?

Att några lyckas undvika ISK-kontot, är som vi undviker den årliga deklarationen. Många uppfattar skatt som krångligt. Då inser de inte att de mycket lätt kan välja skatt på sitt sparande. Detta gör att ISK-kontot bara når de som bryr sig lite extra. ISK-kontot missar tyvärr de med lägst intresse, en grupp som kanske skulle ha störst nytta av själva kontot.

ISK visar också på bristen hos våra politiker. Naturligvis ska alla rent ekonomiskt ha sina sparpengar på ISK. Här borde politikerna skärpa folkbildning kring vår privatekonomi. Gör det gärna samtidigt som staten talar PPM och pensioner.

Fortfarande är det också många sparare som sitter kvar med stora belopp i dyra fonder på högskattekonton (aktie- och fondkonton). Att flytta över innebär att du betalar vinstskatt för gamla vinster, vilket kan kännas olustigt. Men du som räknar på det inser snart att det är självklart. Lägre skatt och dessutom nya bättre fonder eller aktier gör bytet värt mycket pengar.

Den som både flyttar till ISK och samtidigt väljer en lågprisfond är en säker dubbelvinnare.

Hur sparar du på ISK-konto?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer