Steg 3) Välja sparform

(Steg 3/5) Nästa steg i Lilla sparskolan är att välja sparform. Behöver ofta både räntefonder och aktiefonder. Här finns visserligen tusentals fonder att välja mellan, men det finns bra och enkla genvägar. Här kan du både skaffa dig tillväxt på pengarna och hålla nere avgifterna.

Efter att vi i steg 2 tänkt över hur länge vi kan spara i olika ”sparpotter” ska vi nu hitta fonder som passar de olika ”växlarna”. Låg eller hög växel, eller med andra ord kort eller lång spartid.

Vi ska fördela sparpotterna mellan aktiefonder och räntefonder. Räntefonder ger långsam men jämn resa för pengarna medan aktiefonder kan ge hög tillväxt, men utfallet varierar mer; ibland snabbt upp och ibland lika snabbt minus. Det viktiga är att vi inte säljer bara för att värdet minskar lite. Utan du kan känna dig lugn med att det fullt normalt.

1-3-ÅRSPENGARNA

Sparpengar som vi ska använda närmaste 1-3 åren passar bäst i räntor. Enklast är sparkontot. Det ger inte mycket just idag, men är enklt att använda. Här kan vi spara två-tre månadslöner för oförutsedda händelser som trasiga kylskåp, spontana småsemestrar eller krossade rutor.

Överkursen här heter; Korta räntefonder, Obligationsfonder och Företagslån. De kan ge mer, men varierar mer i värde. Vanligtvis passar räntefonderna och obligationsfonderna på kort sikt. Men i dagens minsuränta fungerar de dåligt. Undvika dem under tiden. Fonder med företagslån fungerar bättre, men även här varierar värdet. Därför skulle jag inte spara kortare än 2 år här. Gärna 4 år.

3+ÅRSPENGARNA

Sparpotten för längre sikt, 3-5 år eller mer sparar vi i aktiefonder. För här lånar vi pengarna vidare till företag som säljer varor och tjänster, vilket ger tillväxt. Här kan vi ju vänta oss att pengarna dubblas i värde över 10-15 år.

I valet av fonder finns flera inriktningar. Den enklaste är globalfonden som sparar i hela världen. Ju bredare inriktning desto mindre svängningar. Sedan kan du visst välja regioner som Europa eller länder som Sverige eller branscher som tech, men det är mer överkurs. Vill du ha fler finns inget som hindrar, det är helheten som är det viktiga.

VÄLJ PRISLAPP

Sedan väljer billiga fonder eller dyrare? En bra genväg är lågprisfonder. Betala max 0,4%. De billigare följer snittet på exempelvis USA-börserna. En billig globalfond och Sverigefond räcker gott och väl för aktiefondspotten. Läs gärna om våra Enkla Sparportföljer här på bloggen. Med rätt balans mellan ränte- och aktiefonder och val av breda billiga fonder har du ett robust sparande som kan växa på i många år.

Vill du vara mer aktiv fondsparare eller vill spara i någon av de bästa fonderna senaste året, så krävs det långt mer av dig själv. Då måste du själv hitta och välja bland de bättre. Du behöver återkomma och kontrollera att de fortfarande är bäst i klassen och vara bered på att sälja.

Det finns de som gör oberoende utvärderingar av fonder; titta på Placera och Morningstar.

FÖLJ FONDERNA

Eftersom värdet på våra fonder varierar kan vi se över fonderna kanske en gång vart annat år. Har värdet på våra aktiefonder vuxit i taket så kan vi minska ned värdet där och öka lite i våra räntefonder. Så vi har en bättre balans mellan olika fonder. Det ger oss en jämnare tillväxtresa för våra pengar.

Mitt råd: Välj sparform. Börja med en bred lågprisfond. Det är enklast så. Det räcker gott för 9 av 10 sparare. Kom tillbaka och om du vill engagera dig mer kanske lägg 5% i en smalare eller en aktiv fond. Skynda långsamt så du hinner vänja dig vid ditt sparande och hitta en nivå mellan breda och smala fonder som passar dig.

Hur väljer du sparformer?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer