Uppskattade ISK-kontot kan få lite högre skatt; 0,5% istället för 0,4% skatt per år. Det får mig inte att ändra mitt sparande, men att hålla på att ändra i en erkänd sparform är att undergräva förtroendet bland många sparare, som trots nollränta försöker spara. Förslaget eldar istället på den redan farliga lånekarusellen. Skatten blir bara i snitt 100 kr dyrare. Men signalen är direkt oroväckande.

Sedan fem år har svenskarna av staten blivit dirigerade in i ISK-kontot. Bort ifrån dyra stelbenta fondkonton. ISK var också svaret när staten stoppade sparandet privata pensionskonton (försäkringar) häromåret.

Svenskarna har även anammat ISK-sparformen för långt sparande. ISK-kontot med låg årlig skatt och ingen skatt vid uttag har varit en succé. På ISK-byter du när du vill, utan att betala skatt, vid varje byte. Istället har du en årlig skatt. (Idag är skatten exakt 0,375% per år och höjs nästa år till ca 0,48%. Det beror lite på hur statslåneräntan utvecklas till 30 november då skatten sätts.)

ISK mitt bästa konto

ISK är med andra ord den bästa sparformen på flera årtionden. Och detta har svenska folket insett. 2,5 miljoner svenskar sparar 200 miljarder där.

Nu vill Vänsterpartiet plötsligt ändra spelreglerna. Men de talar inte utifrån fakta, utan deras argument låter mest som avundssjuka.

Det må så vara att deras väljare inte upptäckt sparformen, men det är fult att fälla krokben på den gruppen miljontals sparare som faktiskt tar ansvar och bygger sin ekonomi och inte ökar sina lån i gratistider.

Vänsterpartiets beskrivning av ISK-kontot stämmer inte med fakta. När förslaget till sparform arbetades fram var en grundbult att staten inte skulle påverkas. Sparformen var skatteneutral för staten. Skattesatsen bestämdes istället till 30 procent av statslåneräntan, snittet för alla hela Sverige. Samma 30-procentiga skatt du har på vanligt fondkonto eller arbete.

Nu säger Vänsterpartiet att kontot är för förmånligt. Det är nonsens. Svenska sparare har använt kontot på rätt sätt och lagt merparten av sina aktiefonder där. Det är förmånligt för spararen så, men ingen förlust för staten. Detta har inte förändrat grundförutsatsen: den är skatteneutral för staten.

Att nu ändra verklighetsbeskrivning är ett rackarspel. Att ändra reglerna för senaste årens mest uppskattad sparform är ett svek mot alla som försöker spara, trots gratisräntor och billiga bolån.

Att då höja skatten på sparande är att elda på lånekarusellen ytterligare. Det vi absolut inte behöver. Ja, straffar vi sparande så lånar svenskar folket mer istället. Så enkelt fungerar vi människor.

Att ISK tillhör framtiden visar inte minst danska regeringen i veckan. Även danskarna kan nämnligen snart se fram mot ”ett danskt ISK-konto” som hjälpt så många vanliga människor att få en bättre ekonomi.

Straffa inte sparande. Straffa inte de som tar ansvar och fyller ladan. Det är ju dessa värden som bygger Sverige. Att konsumera mera, att låna mera till gratisräntor kan snart kosta Sverige en ny fastighetskris. Påeldad av Vänsterpartiet.

Om det är någon som behöver tas i örat så är det alla lånare och de som inte sparar. Titta gärna på våra ministrars bristfälliga sparande.

Vad säger du om idéen om högre ISK-skatt?/claes hemberg