Din nya ISK-skatt

ISK-kontot är även framöver klart bästa kontot för aktiefonder. Den nya lite dyrare skatten förändrar inte mitt sätt att spara pengar. Över ett årtionde ger en Sverigefond på nya ISK-kontot 25% mer i fickan. Inte ens högre räntor får mig att byta. Så mycket skatt får du:

Nya ISK kontot vinner i alla fall med hästlängder. Det ger vanlige spararen i Sverigefonder 25% mer i handen efter ett årtionde. Vi vill för allt i världen slippa den dyra klumpiga skatten på fondkontot. Lägg till att politiker lagt ned pensionsförsäkringen och pekat på ISK-kontot som det naturliga svaret.

Även om räntan skjuter i höjden så är ISK-kontot vinnare. Först vid statslåneräntan 6% så är de jämlika. Idag är den räntan en tionde (0,6%) och väntas vara låg många år framöver. Därför bygger dagens skatt och antagligen många år framöver på skattegolvet, som politikerna nu vill höja. Med andra ord är ISK den perfekta sparformen för alla oss som väntar sig låga räntor lång tid framöver.

Men politiker som ofta ändrar reglerna skjuter spararna i foten. Så här kan de inte hålla på. Ekonomisk politik måste vara förutsägbar. Det är själva idén med sparpengar. Att individen ska kunna planera sin framtid. Då kan vi inte ha politiker som är inne och ändrar spelreglerna vart annat år.

Skatten på nya ISK är fortsatt väldigt förmånlig. Avkastningen på gamla och nya kontot skiljer sig bara 0,2% per år, när jag räknar på en vanlig Sverigefond (bilden). Det är inte mycket, men en trist signal för den som tror att vi behöver spara mer i Sverige och låna mindre.

Hellre att politikerna höjde skatten på räntesparande och sänkte på aktiefonder, om de verkligen vill att folk ska spara mer på lång sikt. Av dagens räntesparande med noll ränta blir det inga pensioner.

Byt även namn på kontot, när de ändå håller på. ISK låter som en överklassig isseglarklubb. Vill politikerna locka svenska folket att spara, istället för att låna, så skulle Allemanskonto locka fler än dagens 2,3 miljoner svenskar. Istället väljer politikerna att skjuta spararna i foten och sänker deras bästa konto. Deras långa sparande.

Mitt val: Jag sparar aktiefonder och aktier på ISK-konto. Hade jag mot förmodan några blandfonder hade jag sparat de där också. Räntefonder däremot är ett gränsfall. Allt som växer mer än 2,2% per år passar bäst på ISK-konto. Det gäller idag inte alla räntefonder, utan bara de med en rejäl dos företagsobligationer.

Hur sparar du i ISK?/claes hemberg

Vilken ränta räknar jag på här ovan, kan någon undra. Jag räknar på den nuvarande, som ligger på räntegolvet. Eftersom utsikterna enligt 10-årsräntan är låga 0,73% så lär inte räntan bli något som dramatiskt ändrar bilden. Även om räntan stiger så lär räntegolvet gälla länge än. Det säger något om hur politikerna tagit i med råge.

Relaterade inlägg

Kommentarer