Uppropet för att skydda vår sparskatt lockade andra dygnet ytterligare 9 455 personer att skriva på upproret Rör inte mitt ISK. Nu har över  hela 19 000 personer deltagit. Det är ritigt häftigt på bara två dagar. Det säger något om heta och viktiga åsikter. Låt oss fortsätta diskutera, till dess att förslaget dras tillbaka. 

Svenska sparares engagemng till uppropet ”Rör inte mitt ISK” hörs från hela Sverige. Flest röster har nått oss från de stora städerna. Och ivriga klättrare heter Malung, Vingåker och Ramlösa.

Intresset växer nu ytterligare. Under månadgen strömmade det in 9 000 röster och med ännu lite mer  kraft fortsatte intresset under tisdagen och samlade 9 455 namn.

Era kommentarer visar på att ISK fått en viktig roll i ert sparande. Det är inte så mycket skatten ni reagerar på, utan att politiker vill in och peta i sparformen. Många talar om att spara är ett livslångt beslut. Det kräver också spelregler som är hållbara och långsiktiga.

Några är upprörda på sina barns vägar. Andra menar att politikerna allt för ofta petar i våra sparformer. Häromåret stoppades pensionsförsäkringar, nyligen fick ISK ett skattegolv och ny vill några politiker höja skatten. Att vart annat år ändra spelplanen för svenskarnas långa sparande håller inte, påpekar många röster. Förändringar skapar oro och tveksamheter. Det är det minsta vi behöver, påpekar några som röstat.

Andra påpekar att lån är vädligt förmånligt. Höj skatten där skriver flera. Det skulle vara mer uppbyggligt att inspirera till spara och kyla ned intresset för att låna, resonerar ni.

Sociala medier som Twitter och Facebook hjälper också till. Vi kan enklare diskutera och jämföra och tycka. Tänk för 5 år sedan samlade jag namn till ”Säg din ränta”. Det var första stegt till det som idag är finansinspektionens Snittränta. Då 2002 så tog det en månad att få in 2 000 namn. Nu har vi nått nära 20 000 på två dygn. Det är häfitigt och en viktig signal.

Era åsikter väcker också debatt. Igår hann jag med två debatter om ISK. Och fler lär komma närmaste dagarna.

Hur kan vi nå fler ISK-röster?/claes hemberg