Amortera låter i många öron som väldigt dyrt. Och de ger ingen effekt, säger andra. Men då missar vi grundbulten i att amortera. Det handlar om att tåla ett drastiskt boprisfall. Ett sådant vi mycket väl kan få se närmaste åren.

Amortera… ordet kommer från latien att ”a morte”. Med andra ord är amortera att ”ta död på sina bolån”… låter närmast poetiskt.

just de orden på twitter, så fick jag genast ett svar. Från spararen Linde:”Amortera 1 miljon och sänk din månadskostnad med 875 kr/mån… Dåligt utdelning.”

Hans tankesätt är dessvärre väldigt vanligt. Men då missar vi hela diskussionen om varför vi amorterar. Vi ska inte amortera för att få ned månadskostnaden, utan för att tåla en pris-krasch. Vi talar om två helt olika frågor. Som vi måste hålla i sär.

Vi betalar räntaför att låna. Låg ränta ger oss pengar så att vi kan amortera. Men det sänker inte primärt månadskostnaden. Att sänka den månatliga räntan gör vi mycket bättre genom att pruta på boräntan. Erik prutade till 1,05%     Prutskola

Vi amorterar – för att få ned belåningsnivån. Då tå vi mycket bättre plötsligt fallande priser. Amortera gör vi helst lite hela tiden. Det kanske inte känns så kraftfullt, men här är det verkligen droppen som urholkar stenen.

Så frågan är vilken belåning vi ska ha? Några är nöjda med 80% och andra vill ha 50% eller 25% belåning. Med tanke på dagens höga priser borde nog fler ned under 70%.

Problemet med hela frågan är att den ställer krav på att bolånaren föreställer sig en bostads-pris-krasch. Det vill vi helst inte göra. Det gör att vi med låga räntor hellre stoppar huvudet i sanden och hoppas på stigande priser… När det väl smäller så lär samma person skylla på ”samhället och politikerna”.

Vägvalet i belåningen beror nog sedan på var vi är i livet. När jag var ung hade jag hög belåning. Då hade jag inte hunnit spara. Idag har vi lägre belåning, också hjälpta av stigande bostadspriser. Så en viktig poäng är att inte öka på bolånet i takt med att värdet på boendet stiger. Då sitter vi alltid fast i bolånets rävsax. Vilket kan bli väldigt jobbig när bopriserna faller.

Har du amortera något?/claes hemberg