ISK-upproret bjuder nu även till debatt. Två blev det redan under tisdagen. Jag mötte Ulla Andersson (v) i Studio Ett och över telefon en bra diskussoin med en professor i Paris; Daniel Waldenström. Och fler debatter är på gång.

Professor Daniel Waldenström hade i Di uttryckt att ISK borde läggas ned. Sådana uttalande kan jag inte släppa förbi, utan jag ringde upp honom. Vi hade en bra diskussion. Hans huvudsaklig invändning handlar om att ISK-kontot räknar på ett nytt sätt, förhållande till resten av systemet som bygger på skatt på vinst. ”Det skapar ojämnheter”.

Det har han rätt i. Men det innebär inte att ISK-kontot är det sämre valet och borde ge vika, menar jag. Tvärt om. ISK är ju enkelt, rakt och praktiskt. Problemet är istället alla gamla sparformer som dyra pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och fondkonton. Lägg ned de gamla, så har vi städat en gång för alla, menar jag. Vi kom överens: att vi måste diskutera vidare. Mer om det längre fram i höst.

I radion hettade det till desto mer. Här möter jag min ”huvudmotståndare i frågan”. Ulla Andersson och jag har diskuterat ISK tidigare, men det var första gången i radion  i Studio ett. Ulla menar enkelt uttryckt att ISK gynnar rika män. Pengarna behövs till långtidssjuka, sa hon bland annat.

Jag menar att ISK används av framför allt 37-åriga Svenssons-småbarnsföräldrar. ISK-kontot lockar vanligt folk att spara, istället för att låna. Vi borde locka fler dit. Inte mota bort dem. ISK är ett konto där sparare upplever att de första gången har makt över sina pengar, eftersom här finns inga kontoavgifter, inlåsningar och hinder.

Påfallande var att Ulla själv ännu inte själv öppnat något ISK-konto. Än. Det måste jag hjälpa henne med så hon verkligen får pröva det hon talar om.

Däremot hade vi gemensam syn på låneskatten (ränteavdraget). Gör det dyrare att låna, menar vi, så vi dämpar bobubblan och skuldbördan. Jag föreslog ett gemensamt debattinlägg, i direktsändning. Hoppas hon tar upp den handsken, lite längre fram.

Vilka debatter vill du se? /claes hemberg