Daniel rustar för räntehöjningar

Av Avanza

18 sep 17

Share

Spararen Daniel Dömstedt funderar hur han bäst förbereder sin ekonomi för kommande räntehöjningar. Mitt svar är 1) pruta fram 10 000 kr på bolånet, så får du nytt utrymme att spara. 2) vill du ha en extra krockkudde så spara 0,5% extra.

Daniel har en ganska bra boränta från sin bank. Ändå vill han öka sitt sparande och tänker höja räntan för sig själv med 5%. Det kan låta mycket, för många andra, men Daniel är bestämd. Bra, tänker jag. Daniel är ju ung och kan ha en lite högre belåningsgrad. Dessutom är en stabil sparpott en extra försäkring när vi väntar oss stigande räntor framöver.

Daniels fråga är ”Är det klokast att lägga sparpengarna på ett vanligt sparkonto? Eller skulle man kunna investera dessa i en egen komponerad blandfond. Jag tänker mig 50% SPP Global och 50% Spiltan Räntefond”.

Här kommer vi in på mer personliga skillnader. Om du har ett ekonomiskt utrymme att klara högre räntor utan att behöva sälja fonder kan du planera för ett mer långsiktigt sparande i aktiefonder. Jag uppfattar att Daniel är en av dem.

Men om dina sparpengar är avgörande för att tåla högre räntor om 3-5 år är det antagligen bäst att lägga dem i en serie stabilare fonder som vår ”räntetrippel”. De innehåller ofta företagslån för att öka möjligheterna till tillväxt i det låga ränteläget.

Om du har utrymme att spara pengarna över 5-10 år så är första svaret givet: en bred billig aktiefond kombinerat. På så lång tid skulle jag välja noll andel ränta.

Men se upp med själva köptillfället. Eftersom börsen kan röra på sig både upp och ned 10% över ett kvartal, så köp aktiefonder över flera kvartal, om du har en stor pott pengar.

Amortera en kraschförsäkring

Hur rustar du för stigande räntor?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer