Bortglömda pengar kostar pensionsår

Pensionsspararen Jan betalar dyra avgifter i pensionen. ”Vad kostar inte 2-3% i avgift när tillväxten kan falla till samma nivå närmaste årtiondena”. Då ska vi veta att Jan jobbat i finansbranschen och ändå har svårt att få grepp om hela sina pension. 

Jan har jobbat på en rad företag senaste årtiondena. Arbetsgivarna har handlat upp olika pensionsrådgivare. Men arbetsgivaren eller den så kallade rådgivaren hör numera aldrig av sig. Det är bara Jan som betalar och betalar avgifter, upplever han.

Och nu är han särskild upprörd över höga avgifter, eftersom han likt många bedömare räknar med lägre tillväxt i västvärlden de kommande årtiondena. ”Plötsligt kan pensionssäljarens avgifter ta hela min tillväxt.”

Detta har politikerna absolut inte insett. Åtminstone pratar de inte om det, utan duckar helst när frågan kommer på tal, menar Jan och blir allvarlig.

Inte heller pensionsspararna har förstått, menar Jan och har inte mycket för säljarnas dyra råd:

”Jag har pensioner både på S&P, Max Mathiessen och fler andra säljare. De tar ut avgifter varje år, men hör aldrig av sig.”

Jans upprördhet är inte konstig. Flera av de säljare han namnger säger ju öppet själva att bra råd är värda 2-3% i avgift. Men om de i andra änden inte ger råd, så är deras löfte väldigt bleka.

Jan menar att han fallit mellan stolarna.

”Den gamla arbetsgivaren bryr sig inte det minsta och pensionssäljarna tjänar ju ingenting på att ringa mig!”

Jan har fått ett brev om att logga in på ett av sina konton. ”Men det fungerar dåligt. Jag vill flytta pengar till billigare fonder, men det är väldigt svårt. Inte ens för mig som jobbat i finansbranschen är stegen tydliga.”

”Jag gav ett billigare pensionsbolag fullmakten att flytta mina pengar, men den gamla pensionssäljaren vägrade att ta emot den. Då har de ju inte alls förstått var ”fullmakt är för något. De bryter mot lagen om fullmakt, menar jag.”

”Det är en djungel att ta sig loss”, säger Jan.

Han beskriver det som ett fullmakt-fängelse. Idén som skulle skydda konsumenten blir istället ett verktyg för fula säljare att kränga dyra produkter som äter upp hans pensioner.

Mitt råd; Flytta de pengar du kan flytta. Alla som du sparat efter 2007. Det är ändå tio års pengar. Skriv sedan brev till finansmarknadsminister Per Bolund på fi.registrator@regeringskansliet.se. Det är trots allt han som är högt ansvarig politiker i frågan.

/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer