Savr dyr-trubbig robot

Fondroboten Savr ska rulla ut under hösten. De har läckt några grepp som jag gillar, men också några riktiga klavertramp, i fondval och avgifter. Sparvalet är trubbigt, bara en blandfond. Fondvalet är dessutom hiskligt dyrt. 1,75% gör den närmaste tio gånger dyrare än den billigaste fondroboten. I dagsläget skulle Savr bara få 2 av 5 i robotbetyg, men väntar med betyg till vi ser hela tjänsten.

Nya spartjänster behövs. De tänker ofta annorlunda och kan lätt köra i stora cirklar kring de stora bankerna och försäkringsbolagen. De kan också hitta smarta grepp, men också smala tjänster till vissa grupper; säg småbarnsfamiljer i Göteborg eller singlar +60 år i Malmö… Sådan idéer som sällan får plats hos en jättebank. Här betygen åt alla sparrobotar så här långt.

Men om Savr behövs, är jag inte alls lika säker på.

Savr utgår ifrån sparande på ISK-kontot. Det är helt rätt val för ett långsiktigt sparande. Det är däremot oklart om de tar några dolda avgift för kontot eller för andra kringtjänster.

Alla användare får en blandfond. Det låter kanske enkelt och bra, men för den som ska spara länge låter det väldigt trubbigt. Nej, jag förstår inte varför unga människor ska spara i räntor över huvudtaget.

Fondvalet Cliens Mixfond – är en okej blandfond men ingen stark stjärna. Den är inte bästa blandfonden jag hittar i en snabb genomgång. Exempelvis är billiga AMF balans betydligt bättre. De är bättre på att undvika börsfall. Och i mina ögon är det ju därför du har en blandfond. Om du nu har en.

Avgiften för fonden (1,75%) är väldig dyrt för en fond som innehåller upp till 75% räntor. Nej, det kan jag inte acceptera. Blandfonder ska vara billiga. Under 1% om den är aktivt förvaltad och under 0,4% om den är mer passiv är mitt riktmärke.

Pedagogiken hos Savr har vi ännu inte sett till. Här avgörs mycket av framgången för sparrobotar. Det jag en så länge ser på nätet är att många fokuserar på upplevelsen och enkelheten. Men kvaliteten på tjänsterna är väldigt ojämn. Många gör nybörjar fel. Avgifter har ännu inte riktigt kommit i fokus, vilket är märkligt eftersom mycket av utfallet beror just på avgifterna.

I Savr är misstaget så här långt dels fondvalet och avgiftsvalet. Den bästa roboten så här långt är Lysa som har en avgift 1/10 av avgiften hos Savr. Det låter mycket mindre surt och mer smakligt än Savr sura piller.

Om bara någon månad vet vi mer. Hoppas att Savr kan överraska oss, bidra med nya grepp, pedagagogik och enkelhet. Det behöver svenska sparare. Dyra fonder kan vi vara utan. Under tiden hoppas vi att Savr tänker om lite, annars blir det inga höga betyg.

Här betygen åt alla sparrobotar så här långt

Vilka robotar gillar du?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer