Sparrobotar bra och sämre

Fondrobotar och sparrobotar vill ge oss mer pengar för våra stålar. Hittills har jag hittat 12 robotar i fem olika kategorier. De kan öppna nya ögon och väcka till nya goda vanor. Dessvärre kan de även fälla krokben. Ett bra exempel är fondroboten Lysa. Ett varnande exempel är fondappen Tieless. Värstingen är kanske Youple.

Nya fintechbolag har ofta rappa namn som Dreams, Lysa, Nowo, Opti och Tieless. Korta namn är viktigt när de ska synas som app i skenet på våra telefoner. De är också snabba och raka i tonläge och pedagogik. Allt det här kan revolutionera den ofta trista och tråkiga bankvärlden. Men de når inte alltid hela vägen.

Alla fond-, pensions- och sparrobotarna har ofta goda idéer. Vi kan spara när vi konsumerar. Vi kan få koll, utan att räkna. Och vi kan få fondråd. Det låter vettigt, men en sparapp måste ge mer än ränta, en pensionsapp får inte vara dyr och trygga fondråd får inte överraska. Då blir de hippa apparna inte mer än dagsländor.

Spara-robotar:
Nowo – inspirerande och ger en vettig blandfond för pengarna att växa i. Betyg 3/5
Dreams – rolig idé, men pengarna landar på ett räntelöst konto. Betyg 2/5

Fond-robotar:
Lysa – riktiga råd, billig, riktig förvaltning men inte så särskilt folklig. Betyg 4 av 5
Robosave 
– folklig, enkel och trygg, kanske lite dyr. Betyg 4 av 5
Auto
– enkel och lättvänd och hyfsat låga avgiter. Betyg 4 av 5.
Opti – ger bra råd och du kan välja. Placeringshjälp saknas. Betyg 3/5
Tieless – ger råd om börshandlade fonder. Fungerar, men deras ränteråd är farligt. Betyg 2/5

Aktie-robot
Sigmastocks -Inspiration för dig som vill provspara, men en prisfälla för nybörjaren med litet sparkapital.

Pensions-robotar:
Pensionera – dyr och trubbig men det finns genvägar. Betyg 1 av 5
Kollektiva fonder – 
enkel men onödig. Kollektivas fonder slår inte PPM-soffan. Betyg 2 av 5.
Pensionskraft – 
Hårdföra säljare och tveksamma produkter.  Detta vid senaste recensionen 2015, ny recension på gång.

Bolåne-robot
Youple – här väntas unga låna till bristningsgränsen. Ett farligt val. Betyg 1 av 5.

På ett liknande sätt måste vi granska, testa och provköra alla nya fondappar, sparappar och fintechbolag. För alla är inte bra. Tieless gillar jag, med en stor nypa salt. Den har för många barnsjukdomar, än så länge och kan lätt få dåligt rykte som är svårt att tvätta bort. Detta fungerar dåligt när det gäller finansiella tjänster. Här ska ju folk stoppa in sina surt förvärvade pengar. Då måste appen funka direkt. Här finns inte den långa startsträckan och möjligheterna att testa sig fram. Å andra sidan hade appen fungerat kunde den ha etsat kvar kunder i många årtionden.

Vilka vill du att vi granskar?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer