”Världens bästa aktier”

(Henrik Senestad) Fler sparare borde hitta fram till värdeaktier för att få högre avkastning på lång sikt. Det säger Marcus Hernhag i en liten grön bok som heter ”Den enkla vägen, Hitta världens bästa aktier”. Skriv en motivering i kommentarfältet och kanske vinn boken.

Denna gång ger han sig i kast med en särskild typ av aktieinvesteringar – Värdeaktier. Kortfattat går det ut på att hitta högkvalitativa bolag till ett rimligt pris.

I boken går Hernhag igenom teorier från bland annat The Intelligent Investor och Benjamin Graham, Peter Lynch och hans bok One Up on Wall Street samt Joel Greenblatt och The Little Book that Beats The Market. Till det kompletterar Hernhag med citat från ett antal kapitalförvaltare som fokuserat på värdeinvesteringar såsom Skagen och Odin fonder.

Boken innehåller väldigt många bra tips och teorier hur man som investerare ska tänka och konkreta checklistor. Ibland kan det bli en aning tjatigt och rörigt då han repeterar listor och teorier, men i det hela taget är det en bra introduktion till tänket kring värdeinvestering, eller rättare sagt kanske investering med defensiva förtecken.

I boken får läsaren även en kort introduktion till olika nyckeltal som kan vara värda att hålla koll på och använda när man letar efter aktier att köpa.

Det är en bok för de som redan idag handlar med aktier, så ingenting för nybörjaren. Bäst är nog boken för dig som börjat handla med aktier, kanske gått på en och annan nit, och behöver lite inspiration hur du kan gå vidare med dina investeringar på ett mer strukturerat sätt.

I slutet på boken ger Hernhag en enkel checklista på Hernhags kvalitetskrav för en köpvärd aktie (något förenklat):

  1. Minst en megatrend eller annan långsiktig utveckling som gynnar bolaget
  2. Stigande vinster sett på minst fem helst tio år (tillägg från mig: att ett bolag går med vinst är en bra början)
  3. Stabil utdelning och helst en stigande trend sett över fem till tio år eller längre
  4. Avkastning på eget kapital ska i genomsnitt vara över 10 procent
  5. En direktavkastning på ungefär 3-6- procent för investeringar i värdebolag. För tillväxtbolag 1-4 procent

Hernhag har tidigare skrivit böcker om utdelningsaktier och om aktieinvesteringar som vi har recenserat på bloggen.
Varför ska du vinna boken? Ge gärna ditt aktie-motto? /Henrik Senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer