Kvinnor, aktier, frågor och svar

Boken ”Kvinnorna som äger börsen” väckte många frågor från er läsare. Ni frågar om startråd, erfarenheter, tips och knep för att just komma igång. Här svarar författaren:

Vi skriver gärna om aktuella böcker kring ekonomi, fonder, sparande och aktier. Så recenserade vi även Kvinnorna som äger börsen. Era många kloka frågor fick oss att höra av oss till författaren Natalie Eriksson och få hennes svar på era frågor:

 • När och hur började ditt aktieintresse?

Hej där! För ett par år sedan. Jag gick och tänkte på allt roligt jag vill göra och insåg att det nog vore bra om jag lärde mig att förvalta mina pengar bättre. Jag fördelar mitt sparande mellan sparkonto, fonder och aktier. Vissa månader investerar jag mer, andra månader mindre.

 • Natalie, vad är ditt bästa tips för att lyckas med aktier?

Att läsa på samtidigt som man testar sig fram!

 • För att våga börja, vad föreslår du att jag ska läsa in mig på och hur lite pengar är okej att börja med utan att det blir meningslöst?

Flera av kvinnorna i boken poängterar att det viktigaste är att faktiskt börja. Investera mindre summor så behöver du inte vara orolig. När du lärt dig grunderna kan du investera lite mer, men aldrig mer än du känner att du kan klara dig utan.
Sandra Bourbon (som är med i boken) har skrivit ett blogginlägg där hon har ett räkneexempel för någon som sparar 200 kronor i månaden i 25 år. Även 200 kronor är en jättebra start! Blogginlägget finns här

 • Grymt jobbat Natalie! Jag tänkte samma sak när jag steg in i börsvärlden – varför så mycket fikonspråk?! Min fråga till dig angående din investerngsstrategi: hur mycket går du på känsla, respektive analyser, när du investerar i ett bolag?

Både och. Jag brukar se över bransch/bolagsfördelningen i min portfölj och funderar över vad jag vill komplettera med. Sedan börjar jag läsa på om olika bolag jag tycker känns spännande och efter det gör jag en analys.

 • Jag undrar hur du tänker, funderar och agerar innan du väljer aktier?

Jag pratade med Johanna Kull (som är med i boken) om detta och hon sa “stabila bolag är bra men jag tycker att man kan krydda till portföljen lite” och jag håller med om det. Jag tycker att det känns tryggt att ha ett par svenska stabila bolag i portföljen men jag vill även addera bolag jag känner ett riktigt stort intresse för. När jag började investera så följde jag aktiekursen ganska länge innan jag vågade investera. Nu är jag snabbare på att ta beslut, men går ofta in med mindre summor till en början.

 • Vad har Du för investeringsstrategi? Köper Du aktier som har fallit mycket? Har ett lågt P/E tal? Har hög utdelning? Deltar i nyintroduktioner på börsen? etc, etc.

Från början handlade jag svenska stabila bolag, de flesta med utdelning men även ett par utan. Jag har fortfarande kvar många av dessa aktier. Nu investerar jag även i en del tech-bolag och försöker handla på mig när de fallit, som du säger. Min långsiktiga plan är att bygga en stabil utdelningsportfölj samt att försöka hitta nästa Facebook 😉

 • Hur ska fler tjejer börja spara med mer risk och framför allt med högre sparkvot? Jag vill inte vinna boken själv, jag vill vinna boken åt en av mina bästa vänner. Linnea Carléfred, som jag så sent som igår hjälpte att starta upp sitt månadssparande hos Avanza och gå igenom volatilitet, vad risk egentligen betyder och diversifiering. Jag tror hon skulle bli jätteglad 🙂

Så fint av dig! Hmm, klurig fråga! Det kommer alltid att finnas en del människor som vill ta låg risk och andra som vill ta högre risk. Och det är okej tycker jag, man ska lyssna på sin magkänsla. Jag tror att folk som känner sig säkra och som har en stabil ekonomi vågar ta högre risker. Så för att få fler kvinnor att komma dit behöver ännu fler kvinnor känna sig trygga med hur aktiehandel och investeringar fungerar.

 • Vilken är den kvinna du träffat med mest intressant/egenskapad sparstrategi?

Sandra Bourbon investerar endast i bolag med jämställda styrelser. För att hitta dessa utgår hon ifrån Allbrights “Vita lista” som utkommer en gång per år. Detta är en strategi hon har hittat på helt själv och jag tycker att den är briljant. Hon analyserar även bolagen så en jämställd ledningsgrupp är inte det enda kriteriet.

 • Jag är ganska ny på aktier, hållit på i 3 månader ungefär. Jag har lärt mig det mesta själv genom internet, vilket jag tycker är lite svårt. Skulle vara så kul att ha någon att diskutera tips och råd med. Så min fråga till dig är hur du lärde dig? Har du tips på vad jag kan göra?

Så roligt och grattis till att du har kommit igång! Utöver alla bra Facebook-grupper, “Tjejer som gillar aktier” eller den jag själv driver “Aktier för nybörjare – tjejer”, så skulle jag kika på olika aktiekurser. Exempelvis hos Aktiespararna, Unga aktiesparare och Tradingmamman. En del Facebook-grupper ordnar även aktiefikor emellanåt.

 • Vilket roligt initiativ! Mina aktiefrågor är: Hur tror du att börsen/de företag som är listade skulle prestera om fler kvinnor tog plats i styrelser samt som aktieägare? En klurig men intressant fråga i mina ögon.

Tack! Gällande börsbolag: generellt sett, bättre, tror jag. Olika perspektiv är alltid bra för ett företag. Angående fler kvinnliga aktieägare: människor som äger en stor mängd aktier i olika bolag har en påverkan på bolaget. Därför tror jag att det, även i detta avseende, är positivt att bolag får input från olika typer av människor. Vad gäller fler kvinnliga småsparare: jag tror att den främsta förändringen handlar om den enskilda investeraren. Att ha en stabil ekonomi med chans till bra avkastning kan spela stor roll för en persons privatekonomi.

 • Utan att ha läst något ur din bok så säger jag, äntligen. Hoppas och tror att ditt språk gällande aktiehandel skall passa mig som är mindre erfaren. Jag är en äldre kvinna med färre år att spela/handla på. Hur skall jag tänka om jag har en tidshorisont på 10 år, i den bästa av världar 20-25 om jag är riktigt optimistisk.

Det är tanken med boken så det hoppas jag! 🙂 10 år: jag skulle först se till att ha en buffert på ett sparkonto, helst med ränta. Sedan skulle jag sprida sparandet i ett par fonder samt i åtta till tio stabila aktiebolag. Många pratar om att börsen är högt värderad nu så var försiktig med att inte investera allting på en gång. Det är egentligen alltid en bra tumregel. 20-25 år: fundera på om du är villig att investera i bolag med lite högre risk. Kanske kan du investera i både stabila bolag och i ett par bolag med högre risk? Jag vill dock poängtera att man inte ska ta hög risk om man inte känner sig trygg med det. Lycka till!

 • Vill verkligen försöka ta in min pojkvän/ vänner i detta så vi kan lära oss tillsammans men ingen är intresserad. Så svårt att endast läsa- vill även prata med någon! Jag lär mig mycket mer då och kan se hur andra tänker.

Bra idé! Gå med i Facebook-grupper och efterfråga personer som vill ses och bolla!
Eller läs en kurs för att träffa andra med samma intresse.

 • Vad anser du är största skillnaden mellan män och kvinnor som investerar på börsen?

Det finns studier som visar att kvinnor tar lägre risk än män, men det finns helt säkert studier som visar motsatsen också. Det viktigaste är att människor (oavsett kön) känner att de kan ta steget till att lära sig, tycker jag. Alla människor är såklart välkomna att läsa boken, anledningen till att jag valde att lägga ett kvinnoperspektiv på det hela var för att det saknades 🙂

 • Natalie, låter som en mycket intressant bok att läsa. Vilken är din favoritaktie på den svenska börsen? Mvh, Sara

Tack! Tråkigt svar men jag har nog inte någon favorit. Jag är uppvuxen i Norrköping och hade därför tyckt att det vore roligt om Stadium börsintroducerades.

 • Vem av de kvinnor som du har intervjuat har inspirerat dig mest?

Haha! Det kan jag inte svara på, alla är väldigt inspirerande.

Vilka andra aktie- eller fondböcker vill du tipsa om?/Sofia Hedberg

Relaterade inlägg

Kommentarer