USA-aktier bra trots dollarras

Svenskarnas USA-farvoritaktier är mest techaktier. Men dollarn stökar i dem lite grann. Ändå menar jag att intresserade aktiesparare behöver dem. Vi har ju här hemma inget som liknar dem. Det enkla svaret är spekulera inte i dollar, utan äg bra aktier länge, så spelar dollarn snart mindre roll.

För en vecka sedan diskuterade vi vilka amerikanska bolag som spararna köpt mest av i år. Idag tittar vi på hur aktierna gått under året.

Det korta enkla svaret är; fantastiskt bra. Svenskarnas USA-aktier har galopperat när Sverigeaktierna gått i mer sakta mak.

Är vi så mycket bättre på att välja aktier i USA? Nja, vi använder nog delvis andra ögon.

Spararna placerar på bägge sidor om Atlanten mest i stora kända bolag. Men, det finns dock en tydlig skillnad mot Sverige. När vi i Sverige investerar i jättar som Telia, Ericsson och H&M äger vi i USA en överhängande del i jättar inom tech. Det är trenden svenskarna har prickat in, snarare än enskilda aktier.

I år har svenskarnas USA-aktier verkligen fått fart, och stigit kraftigt. De tio mest ägda US-aktierna har gått riktigt bra. Detta trots att dollarn har rasat 13% i år så har ändå aktierna gått upp 19% mätt i svenska kronor. Detta kan jämföras med svenska storoblag som är upp 5% i år.

Bästa USA-favoriten i år är spelbolaget Activision. +65% mätt i kronor. Spelbolaget är på ropet och tillhör ett av världens främsta. Mest kända är de för spel som World of Warcraft, Starcraft och Overwatch.

Tvåa i ligan ligger Tesla med +63%. Elon Musk skapelse kör fort och Model 3 kommer rullas ut snart. Samtidigt mäter bolaget konkurrens från flera håll, så vi får se hur det går framöver. Sämst har det gått för Walt Disney som till ligger i botten med en utveckling på -18%.

Det senaste kvartalet framkommer en något dystrare bild. Dollarn har tagit ett nytt kliv nedåt. Det senaste kvartalet är snittaktien ner 6% mätt i svenska kronor att jämföra med svenska storbolag som är ner strax över 3%. 

Dock ska vi komma ihåg att ett kvartal är bara tre månader. Det är för kort tid att betygsätta en aktie och en valuta.

När vi tittar på dollarns effekt ser vi att flera av bolagen på listan har svenskarna ägt i flera år, vilket gör att de, trots dollar nedgången senaste halvåret ofta är dollarvinnare. Åren 2014-2017 steg dollarn hela 41% mot svenska kronan. Så vi ska inte gnälla på dollarn som givit svenska USA-ägare stora vinster under många år.

Och nu väntas svenska kronan bli starkare, eftersom den varit konstgjort låg i skuggan av låga räntor. Det kan gör att dollarn återigen vandrar söderut till nivåerna före senaste årens dollaruppgång. Tillbaka till de 6-7 kronor den var innan uppgången.

Mitt råd: Ska du använda en pott pengar snart här hemma i Sverige är förstås USA-aktier kanske väl överraskande jordmån för pengarna. Men för dig som har många år kvar på kontot så spelar det närmast ingen roll. Då är ju tech-aktierna ett bra komplement. Har du 5 år kvar till ”konsumtion” skulle jag kunna växla över till en Sverigefond under några år för att alldeles innan målgång flytta över till räntor.

Vilka USA-bolag gillar du?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer