H&Ms kan flyga på torsdag

270 000 aktieägare i H&M håller nu tummarna. På torsdag visar bolaget färska siffror, i bolaget tuffaste stund kanske någonsin. Små nyheter kan ge glädjeskutt, men hur är det med nätsatsning, korsförsäljningen, upplevelsebutiker och glöm inte kärnverksamheten? Jag törs inte köpa förrän jag ser början på en vändning. 

H&M-aktien är nu ned 40% från toppen mars 2015 på 368,50 kr. Det är bara 30 månader sedan, men känns som en evighet. Stockholmsbörsens omistliga flaggskepp har åkt på kraftig motvind, färgen har flagnat och H&M trampar vatten. På torsdag däremot kan det gå upp & ned. Vad väntar du dig?

Antalet aktieägare har visserligen ökat senaste åren. För en aktie som kostade 368 kan du nu få för 220, låter ju nästa billigt. Men svaret är ett allvarligt ”Nja, inte alls säkert”. Det beror vilken aktie du letar efter; stark tillväxt, stabil tillväxt eller utdelare. Då kan de kosta PE 27, PE 19 och PE 14… Jag ser därför både skäl till köp och sälj.

Idag är kilopriset på H&M hela PE 19. Det priset brukar bara tingas på ett lugnare tillväxtbolag. Det är knappast H&M idag. Alltså borde aktien ned. Men många köpare tycks hoppas på en dold tillväxt. Frågan är bara om tillväxten kommer tillbaka, eller om konkurrensen är för tuff. H&Ms vd medgav själv att Amazon är den tuffaste konkurrenten, när jag åt lunch med honom.

Att H&M dessutom kämpar med nya märken, nya slags butiker och smartare stordatabearbetning är tydligt. Men när kommer effekten, undrar allt fler. Jag vill se att lönsamheten på nätet överstiger den i butikerna. Och att tillväxten på nätet märks i ökade vinster på sista raden.

Klädbolagets knipa kan även göra mig lite orolig för kärnverksamheten – de gamla H&M-butikerna. Allt nytt krut får inte gå till bara nya märken. Arket som nyligen öppnade i London är ett exmpel. Det är ju ändå gamla H&M som ska stå som den trygga starka dieselmotorn i klädskutan.

För mig personligen räcker inte kämpaglöden som H&M talar om. Jag vill verkligen se en effekt och en ljusning innan jag köper tillbaka aktier jag sålde i våras. Visst kan jag missa några kronor, men jag köper inte H&M för att spekulera några veckor, utan ska jag ha aktien så handlar det om 4-5 år, åtminstone.

Istället hör jag nu rykten om att H&Ms utdelning kan sänkas. Jag som gnällt över att utdelningen varit stilla sju år nu, kan då få vatten på min kvarn. Jag vill ju se växande utdelning i mina aktier jag sparar i. Där har H&M fallerat senast sju åren. Ändå sålde jag inte, bannar jag mig. Att de nu kan sänka utdelningen skulle vara ett rejält grus i maskineriet. Det skulle kunna pressa aktien direkt 10 procent och på sikt väcka många fler kritiker. Men ett sådant besked kommer knappast nu, utan snarare om ett kvartal…

Aktien har också haft jobbigt tidigare. Vid it-bubblan föll aktien faktiskt 56%. Vid finanskrisen dök klädbolagets aktie 43%. Och nu är nedgången jobbiga 40% igen. Men det är värre nu. Den här gången har de själva skapat krisen genom att avvakta med att investera i nätbutikerna.

H&M ska inom närmaste veckorna prova ett nytt grepp; kapitalmarknadsdag. De brukar bolag genomföra för att de vill berätta mer. Hoppas nu inte detta bara är et tillfälligt grepp, utan en ny bild av ett öppnare H&M. Vi i omvärlden förstår ju uppenbarligen inte vad som sker i bolaget.

Jag är just nu mer nyfiken på aktier som Kinnevik och Autoliv. De har en tillväxt och verkar lyckas med sin experimentverkstad. Att Kinnevik innehåller 50% Zalando kan locka några. MTGs spelsatsning kan också locka. Autoliv ska delas upp. Den aktien har haft sedan tidigare och när bilindustrin nu tar stora kliv framåt med el-bilar lär Autoliv komma i ropet igen. Jag nämner dem bara för att peka på att vårt sparande aldrig bara har ett svar. Tvekar du över H&M välj något annat under tiden. Splitans fond med investmentbolag är en bra start.

Mer om H&M-aktien        Vår älskade H&M-aktie       Fler köpte H&M

Hur gör du med H&M-aktien?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer