Svensson inte Persson

Alla svensson i H&M ska inte jämföra sig med Persson i H&M. Huvudägaren har ett 100-årsperspektiv som många svensson saknar. Ska du vara med på vagnen så behöver du minst 5 års väntetid. Först i februari får vi veta mer om H&M online. Fram till dess kan utdelningen bli en het potatis.

Senaste månaderna har H&M-spararna fått kalla fötter. Under juli, augusti och september har vi sålt. Senaste dagarna har säljtrycket ökat och nu säljer vi 7 av 10 dagar. Kanske har vi köpt den med fel förväntan?

Svensson har tydligt tappat tålamodet med Persson. Minustecknet på aktiekontona har nu fått småägare att reagera och sälja. Det kan vara ett missförstånd. Vi vanliga sparare missar att familjen Persson har ett 100-års perspektiv, medan många sparare nöjer sig med ett 100-dagars perpesktiv.

Först i februari får vi äntligen veta mer om H&Ms stora framtid – livet online. De har tagit tid för H&M att komma igång. Om fem månader får vi mer detaljer. Det kan vi också tolka som att de nu verkligen börjar få upp ångan. Men vågar jag köpa aktien än. Nej, att vända ett jätteskepp som H&M kräver fler pusselbitar. Och den känsliga utdelningen kan bli en snubbeltråd här under senhösten. Utan jag väntar och läser på.

Även om H&M har lägre prislapp idag än på 5 år, betyder det inte att aktien är är på en högre nivå närmaste 1-2-3 åren. Räkna med 5 år och du blir förhoppningvis överraskad i förtid. Att Stefan Persson köpt nyligen är ingen garanti. Det kanske passar honom, men kanske ni inte har samma plånbok eller planer. Han bygger ju en klan. Medan Svensson kanske sparar för en resa till Kreta…

Utan vänta dig först mer motvind än medvind. Så brukar det vara i aktievärdlen. Utgå istället från att utdelningen krymper redan i vår och först efter den prövningen, så kanske aktien bottnar. Om det sker kring 200-lappen eller kring 175 kr… vet ingen. Utan vi måste tåla bägge.

Nöj dig inte heller med bara H&M på kontot. H&M är inte längre en nybörjaraktie. Den är för svängig. Är H&M ditt livs första aktie så bredda snabbt till fler på kontot, eller en fond. Minst fyra andra aktier vill jag se på kontot, innan jag kan se att ett klädbolag passar in. Kläder och butiksvärlden genomgår en så häftiga märklig och svår förändring just nu. Majoriteten av mina sparpengar skulle jag aldrig lägga i en såpass utsatt aktie. Utan ska en aktie få bära det ansvaret måste den vara bredare och tåligare. Gärna ett investmentbolag.

Kanske svenska småägare varit väl heta på H&M-gröten. Senaste 20 månaderna har svenska småägare köpt H&M i 3 av 4 månader. Höjdpunkten för köpfrossan var när ordförande Persson själv köpte på vårkanten. Men sedan dess har vinden vänt. Senaste tre månaderna får aktien foten av småägarna. Det visar siffror från Avanza där 97 000 personer eller var tredje H&M-ägare har sina aktier.

När Stefan Persson själv var inne och handlade på vårkanten engagerade han plötsligt var femte småägare och att också pressa på köpknappen. Det är största köptrycket på flera år.

Att följa en insider kan däremot en dyr idé, om du inte delar hens perspektiv. Sedan dess är kursen ned. Totalt har hela 70 000 nya aktieägare minus på sitt H&M-konto. De utgör därmed toppen av en sällsam klubb med minusägare. Fingerprint är god två med 60 000 minusägare.

Hela 18% har antalet ägarna ökat i antal, i utförslöpan. Senaste tre månderna har däremot ökningen avstannat närmast helt tillbara 1%.

Det nedkylda intresset började redan under sommaren, då privathandeln i H&M dök till den lägsta nivån på många år. Kanske det är en bottensignal. Det vet vi först om flera år.

När vänder H&M? Här enkäten/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer