Furan från Österbotten står stark

Österbottens Stefan Ingves har med sin krassa stämma kuskat räntan och kronan upp och ned senaste 11 åren. Nu fortsätter han fem år till. Han tillträdde bara ett år innan vår ekonomi började känna av finanskrisen. Men han var vältränad, då han chefade över bankstödsnämnden på 90-talet. Och han lär inte kasta in handduken på länge. Furan från Österbotten står stark… på eller fjärran från Brunkebergsåsen.

Vi kan självklart resonera om när och hur Ingves gjort rätt, varit för snäll, för tuff eller för politisk… Men det blir mest tyckanden. Först om några år lär vi verkligen kunna bedöma insatsen senaste årtiondet. Min enda önskan har varit högre ränta och mer prat om Stefans egna breda lågprisfonder.

En sak är ändå tydligast. Furan från Österbotten stod mot finansstormen både på 90 och 00-talet. Det måste bli kärnvirket i omdömet.

När finansstormen blåste som mest var riktigt läskigt. Stora banker var på väg över ättestupa. Vad som hänt då vågar ingen människa tänka på. Vi hade kunnat få se revolter, revolutioner och hemsk oreda som vi inte trodde var möjlig. Där stod hur som helst Stfan Ingves och pratade med lugn stämma. Så har han fortsatt…

När han tillträdde var han strax över 50 fyllda. Nu börjar han närma sig pensionen kan någon tro. Men den Stefan jag mött och pratat med är knappast pensionsfärdig. Vi lär få se, läsa, citera och lyssna på Ingves länge än. Men han är ändå mest en grå eminens, snarare än den som ler in i tv-kameran. Han trivs nog mest i sena timmen i bankverkstaden bland andra räntefantaster, snarare än i direktsänd presskonferens, nummer sjuttioelva i ordningen.

Ingves kommer även om tio och tjugo år åka runt, prata, föreläsa, diskutera räntor och valutor med världens centralbankschefer. Det är hans genetik. Oavsett om han är centralbankschef i kungadömet Sverige eller inte. Att Ingves nu fortsätter inger förstås trygghet, samtidigt som de behöver förnyelse. Något ni gillar och påpekar, i enkäten intill. Stefan får ni fortsätte för att han är enligt fullmäktige ”kompetent, uppskattad och har nätverk som få”. Så enkelt formulerades motivationen.

Stefan är den typiske statstjänsteman personifierad. Som i alla ränteväder har uppdraget i blick. Därför kanske vi uppfattar honom torr. Det rör honom inte ryggen. Han berättade på globen häromåret om hur han ringer och pratar med centralbanschefer runt om i världen. De måste vara en sällsam chatt… som han så uppenbarligen trivdes i.

Centralbankchef är att bygga hus i en sällsamt stor sandlåda. Att där få köra den riktigt stora grävskopan har uppenbarligen både sin charm och chockverkan. Tänk bara att sitta där när jättarna Yellen och Draghi kör in med sina maskiner och röjer runt…

Vad säger du om Ingves?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer