Se upp för vinnartoppen

Brasilienfonderna har rusat och dominerar nu topplistan över vinnarfonderna. Detta ser några sparare som en rekommendation. Ja, ovanligt många har köpt dem. Men var varlig. Brasilien har djupa problem.Tillväxtländer har kommit tillbaka senaste åren. En av stjärnskotten är Brasilienfonderna som är upp sagolika 83% sedan botten för 18 månader sedan.

Uppgången har nu även lockat sparare. Särskilt senaste tre månaderna. Exakt samtidigt dyker fonderna upp på topplistan över vinnarfonderna senaste 3 månaderna.

Räknar vi baklänges så inser vi att fonder når topplistan för att många andra har köpt. Men det kan lätt bli väl sent. Brasilienfonderna hra haft sin uppåtryck flera gånger senaste årtiondet. Se istället topplistorna som en överblick och INTE en köplista.

Brasilien vet vi står inför står utmaningar. Politiskt är det korruption och utkastade toppolitiker som de idag är mest kända för. Deras stora nationalklenod oljan har samtidigt stött på patrull. Oljepriset lär inte stiga igen. Därmed talar vi om ett land som tillhör de kanske mest sköra tillväxtländerna. 

Mitt råd: Vill du spara i Brasilienfonder. Så börja i en annan ände. Se till att du har en stabil grund på 70-80% av ditt sparande i billiga globalfonder. Sedan kan vi bygga på med breda tillväxtfonder som Asien eller småbolag Europa.  Först därefter förtjänar våra konton enskilda tillväxtländer. Men spara då inte bara i Brasilien, utan välj minst 4 olika tillväxtländer. För sannnigen finns som bekant sällan i ett land.

Hur fördelar du ditt sparande?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer