Folkportföljen köper Kinnevik+Investor

Folkaktieportföljen har visserligen jobbat på bra 58% senaste tre åren. Mot börsens 49% med utdelningar. Men en del grubblerier väljer jag att städa ut några besvikelser och bredda: köper istället Kinnevik och Investor. Det kanske låter abrupt, men för portföljen blir ytterligare lite jämnare enklare för fler att följa. 

Folkaktieportföljen levt ett lugnare liv med färre aktiebyten senaste året. Även valet av aktier har varit lugnare. Allt för att inge mer långsiktighet och färre chansningar. Särskilt när börsen uppffattas dyr av allt fler. Samtidigt har antalet aktier i portföljen ökat till 12. Allt för att locka fler vanliga sparare. Någon kan tycka att lugnet är tråkigt, men det är för att inte stressa fram.

Flera stora erkända bolag samtidigt haft motigt på börsen. Mest kända är väl H&M, Telia och Ericsson. Det har lite svartmålat begreppet folkaktier bland er sparare, uppfattar jag. Det har också gjort valen svårare. Och jag vill inte börja välja allt för många små okända bolag, utan hålla mig till de igenkända.

Därför föll valet till mer konstumentbolag som kycklingbolaget Scandi och hygienbolaget Essity. Men de inte fallit väl ut. Scandi Standard är visserligen bättre än börssnittet snaste året i portföljen, men deras ständiga missgrepp och dystra överraskningar får mig att tappa tilltron. De åker ut. Aktien SCA kom in på vårkanten som en stabilt kort när börsen tvekade. Gamla SCA gav plus, nya Essity gav minus. De gav inte den nytänningen jag vill se. Nu får även den ge vika för bredare aktier.

Valet blir två investmentbolag, som jag så ofta och gärna vurmar. Först till portföljen är Kinnevik och Investor. De har fått färska köpanalyser på en rad håll senaste månaderna. Grundidén är att de är billiga; med rabatt. Kinnevik har sin näthandel Zalando och flera andra nätengagemang som lockar. Investor har i sin tur sina många bolag som är ickenoterade. Mölnlycke med flera kan höja värdet på bolaget ytterligare.

Andra surkart är Novo nordisk har hämtat sig och är nu bara -10% i portföljen. De blir kvar. Även bussåkarna Nobina har varit en besvikelse med tappade kontrakt. Kanske kan deras fina utdelning få mer börsvärme under hösten. Den ligger illa till i portföljen, men får vara kvar en stund till.

Ryggraden i portföljen får vi ändå kalla bolag med koppling till verkstad. Välskötta Trelleborg och Autoliv som bägge ska delas upp eller sälja av. Volvo som kan gå samma väg. Swedol som gjort tvärt om; köpt och växer starkt. Nibe har svajjat efter senaste köpet men med allt bättre siffror i ryggen. Hexpol har trampat vatten, men har fått beröm och vi väntar på nystart. Blickar vi tillbaka borde vi självklart ha flera sådana här teknikaktier. Men samtidigt vill jag inte presentera en folkportfölj som studsar mer än börsen. Det avskräcker mer än det lockar. Jag är hellre lite försiktig än lite yster.

Kvar har vi de två folkaktierna som verkligen visar på de stora bolagens problem, vi sett mer av senaste åren; Ericsson och H&M. Bägge är minus 15% i portföljen. Bägge genomgår en form av kris. Frågan är om portföljen ska följa den frossan eller dessa är de nästa till rakning. H&M har vi redan halverat i våras. Deras kapitalmarknadsdag i februari känns onekligen långt bort. Kanske en vanlig aktiesparare är mer bekänt av ytterliggare investmentbolag i stället. Ja, där tvekar jag idag.

Vilket bolag kompletterade du med senast? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer