Snittränta sjunker i september

Svenskarnas snitträntor sjunker i september. Hos 8 av 10 banker prutarna nu svenskarna till 2-årslägsta 1,54% för tremånaders räntan. Anledningen är att bolånarna har blivit mer engagerade.  Samtidigt har bankerna inte väntar sig några snabbt stigande räntor. Bankernas skyltningsräntor ligger stilla men det rör sig desto mer bland snittprutarnas boräntor – pruträntorna som nu är rekordlåga 1,22%.

Snitträntorna sjunker mest över hela linjen, både rörligt och bundet. 7 av 10 sänker tremånadersräntan. 6 av 10 sänker femårsräntan.

Prututrymmet (från listpris till snitträntan) gör vi ett bättre jobb i september än alla tidigare månader i år. Enligt snitträntorna prutar vi nu 0,32%. Alltså skillnaden mellan bankernas listpriser och vad kunderna betalar i genomsnitt. Störst är utrymmet hos storbankerna där utrymmet är nära 0,48%. Det betyder exakt 10 000 kr på ett lån på 2Mkr.

SEB går mot strömmen av sänkningar och tvärt om höjer över hela linjen. De talar gärna om helkund, men vad det är värt borde bolånarna fråga sig. SEB har senaste två åren gått ifrån lägst räntor till medeldyra räntor och är fortfarande mest billigare än övriga storbanker.

Billigaste tremånadersäntan lyckas svenskarna pruta till sig hos ICA-banken och SBAB. De har varit med i toppstriden senaste året. Dyraste räntor hämtar spararna hos Handelsbanken och Nordea, som senaste året ägnat sig åt bottenstriden. På de långa lånen är bilden närmste den omvända. Dyrast är ICA-banken och SBAB och billigast är SEB och Swedbank.

Mest sjunker snittet för 5-års räntor. Det är inte så konstigt, eftersom där finns mest att hämta. Men det är också ett tecken på att bankerna blivit mer skeptiska när det gäller räntehöjningarna närmaste åren. Bankerna som har ylat om att binda räntan motbevisar sig nu inför öppen ridå.

Bakom sänkningen finns antagligen även Stefan Ingves, som blir kvar som riksbankschef 5 år. Det betyder att planen för räntehöjningar blir fortsatt försiktig. Räntan är sannolikt på rekordlåg nivå flera kvartal till.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Pruta utifrån pruträntan

Har du prutat på din boränta?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer