Ett 15-tal sparrobotar har ploppat upp som svampar ur jorden senaste året. Flera kan vara smågiftiga. Istället för att chansa kan du göra dig en egen robot, som blir både billigare och bättre. Vad sägs om mycket tillväxt och en avgift på 0,18% per år.

Många nya sparrobotar vi sett senaste året lovar gärna underverk. Men de är svåra att förutse och ofta dyra avgifter, när jag granskat dem. Pris på 1-2 procent är inte ovanligt. De sämsta har dessutom barnsjukdomar som kan kosta dig minus på kontot.

De bästa robotarna lovar ett balanserat sparande till avgifter kring 0,5-0,8%. Det är för dyrt har några av er reagerat. För ni vet hur lätt det är att välja billigare.

Här de tre stege för att skaffa en egen förutsägbar robot. Den passar utmärkt för vanligt månadssparande. Fungerar också för dig som fått ett arv, men starta då över några år, så du tål tillfällig börsoro.

1 – Öppna ISK-konto (så du får låg sparskatt)

2 – Välj balans i ditt sparande. Det som ska vara stabilt lägger du i billiga Spiltan räntefond (exempelvis 1/5 kr) och de som ska växa lägger du i billiga SPP Global (exempelvis 4/5kr).

3 – Balansera om. En gång per år eller vartannat år, om du vill vara en lat robot. Vinsterna från SPP Global flyttar du då över till räntefonden. Så att du behåller balansen 1/4.

Svårare behöver det inte vara. Vill du ha en djupare förståelse för tankarna bakom så kika på Lilla sparskolan.

Använder du någon sparrobot?/claes hemberg