Pengalabbet ny penga-app

Vill du bo i en tvåa eller fyra? Vill du cykla eller åka bil till jobbet? Vill du ha wifi, padda eller Netflix hemma? Allt är fråga om val och allt kostar olika. För att unga ska uppleva dessa vuxenfrågor byggde vi Pengalabbet, som nu blivit en gratis app, till alla barn i Sverige pröva och förstå pengar lite bättre.

I fjol gick utställningen Pengalabbet på vårt ekonomiska museum, Kungliga myntet, i Stockholm. Formgivaren Samir Aji jobbade med bild och form, medan jag jobbade med pedagogiken. Vi följde barn som prövade, testade, gillade och fråga ut. Riktigt kul. Utställningen är nu på resande fot i Linköping och snart i tusentals barns mobiler.

För med Finansinspektionens stöd har nu utställningen blivit en smart, rak och inspirerande gratis app. Jättekul att många fler får pröva, lära och diskutera – att bli lite av en miniekonom

Laboratoriet består av 8 olika stationer. Som ett Monopol om vardagens ekonomiska frågor och val. Deltagarna får via jobblotteriet först en lön men snart betala skatt, fundera och välja i vardagens alla andra val; om bo litet eller stort, åka buss till jobbet, semesterresor och matvanor. Allt är val och allt kostar.

Samtidigt dyker där upp överraskningar som både kostar och ger extra pengar över.

Första steget, jobblotteriet, kan ge dig jobbet som sjuksköterska, läkare eller programmerare sm i sin tur ger dig lön som ger varje barn sedan får ta hand om på låtsas. Det blir ett barnspel kring vuxnas vardagspengar. För att barn ska se vilka kval och val som vuxna har i vardagen och vart vardagens pengar verkligen går åt.

I slutet på spelet får varje barn ett kvitto på sitt val. Hon får en bild av de utgifter hon valt en vanlig månad och hur mycket pengar det blivit över. Om några alls. Till slut får Pengalabets besökare en belöningresa – direkt i telefonen.

Mer om utställningen       Lilla sparskolan

Hur pratar du pengar med ditt barn?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer