”Undvik räntor”

Räntorna blir låga under lång tid framöver. Det är vad vi ska läsa mellan raderna när stora pensionsfonder minskar andelen räntor. Vi har sett det i två länder erkända för sina pensioner: Norge och nu sker det i Sverige. Allt för att vi ska få ut mer av våra pensioner. Vi borde fundera på samma val.

I fjol signalerade norska stora pensionsfonden att de vill vill ha mindre räntor och mer aktier på kontot. Räntorna kommer inte ge så mycket närmaste tiden, sa de rätt ut. Och när en pensionsfond säger så menar de egentligen ”närmaste årtiondena”. För det perspektivet måste förstås pensionsfonder ha.

Nu följer våra svenska pensionsfonder (AP-fonderna) efter. De vill flytta ränte-gränsen. Så de nöja sig med 1/5 räntor. Tidigare var nivån när 1/3. Återigen ska vi läsa mellan raderna. Räntorna duger inte till pensioner. Håll pengarna därifrån.

Tittar vi omkring oss så är fakta oomtvistliga. I Sverige har vi nu räntan -2% för att spara i 5år. Ja, vi får 0,01 % på en femårig räntan samtidigt som inflationen nu taktar på 2 %. I Tyskland som vi är så starkt beroende av är räntorna minusräntor upp till 7 år och en 20-årig ger 1%.

En svensk pensionsfond som redan tänkt på detta är 7nde AP-fonden – PPM-soffan. Där har du 100% globalfond eller mer. Den borde vara många fler svenskars förebild.

Mitt råd: Flytta pensioner från räntor till börsen. Gör det över flera år. Eftersom vi talar om stora pengar. Hitta rätt balans är lätt. Flytta bara 1/5 av räntepengarna varje år till breda billiga globalfonder. Gör det mekaniskt ungefär så här års. För vi vet att hösten och vintern oftast är starkast börs. Här hela sparskolan.

Hur sparar du din pension?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer