Fondspararna har 12 svanmärkning av fonder att titta på. Men de flesta är dyra och lite otydliga. Hellre letar jag efter 1) hållbara teknikfonder eller 2) billiga breda hållbara fonder. Mer iögonfallande är att två tunga fondbolag med hög etisk svansföring inte finns representerade. En fond överraskar mig däremot postivt: en tillväxtfond.

De 12 fonderna som nu fått svanmärkning kommer från sju olika bolag. Det är en hanterlig mängd fonder. Men exakt hur vi ska tänka om svanfonder, förstår jag inte. Istället tycks de ha en minsta gemensam nämnaren – ordet hållbar. De är mycket olika, några är spetsiga miljöteknikfonder och andra är mer allmänt goda fonder.

Miljöteknik får mig att direkt tveka. De första i den här stilen såg vi redan 2005. Men det fick snart stora problem eftersom branschen blev hipp, trendig dyr och rasade, för att sedan hamna i kylan. Vi talar om svängiga branschfonder, och där ska vi spara med måtta.

Men så enkelt är det inte med svanmärkta fonder, än så länge. På listan finns även breda Sverigefonder med allsköns bolag. Här finns bolag som SEB, H&M, spelbolag som Kindred och SCA som tar hållbarhetsfrågor på allvar. Men jag väljer heller billiga SPP-fonder som haft en tuff hållbarhetsgranskning.

En tillväxtfond överraskar åtminstone mig. Vanligtvis när vi talar om tillväxtländer svartmålas de ofta både som tyngda av korruption, byråkrati och bristfällig redovisning. Här visar Tundra fonder att det minsann går att lyckas i fjärran länder, med  Tundra sustainable frontier fund som fick sin svan.

Att två jättar med hög etisk svansföring, Nordea och Folksam, inte finns representerade med någon fond, gör mig däremot nyfiken…

Årets svanmärkta fonder är:

Problemlösare, gillar jag. De är tydligaCB save earth fund. Handelsbanken hållbar energi,

Allmänna är mer svårförstådda. Alfred Berg hållbar tillväxt Sverige. Skandia cancerfonden och världsnaturfonden,  SEB hållbarhetsfond Sverige, Swedbank ethicafonder (4) och Humanfond,  Tundra sustainable frontier 

Mitt råd: Vill du spara i fonder som fokuserar på lösningar, så välj teknikorienterade fonder. De breda fonderna som mer allmänt talar om hållbarhet säger mest att du inte råkar få med något riktigt oetiskt bolag. De är ofta dyra och lite otydliga. Då väljer jag hellre lågprisfonder hos hållbara SPP.

MER OM  Svanenmärkta fonder          hållbara fonder        grön energifonder            hållbarhetsbetyg

Hur väljer du hållbara fonder?/Claes Hemberg