(Henrik Senestad) Våra kära folkaktier är upp igen senaste månaden. 9 av 13 har slagit börssnittet. Ericsson har fått ny ordförande, Nordea flyttar till Finland och Telia drabbas av rekordböter. Här utsikter och en plan för att tåla närmaste veckornas glädjeämnen och isvakar.

De senaste månaderna har många folkaktierna äntligen hämtat sig, efter många kvartal i motvind. Ericssons kallduschar drar dock ner snittet. I år är 11 av 13 bolag på plus, men Ericsson faller vidare.

Bäst har verkstadsbolagen gått. Rena rama raketerna i år, även fast de drabbades av en svacka i september. Volvo och Sandvik är etta respektive tvåa på listan med en utveckling på 48 respektive 25 procent i år. Per Ericson på Placera skrev nyligen en kort analys över verkstadsbolagen väl värd att läsa.

Kontentan från verkstadsgolvet blir: vinsterna har inte riktigt hängt med aktierna i sektorn, men Volvo är fortsatt lågt värderat. Här gäller det att hålla koll på om lönsamhet följer med, för det finns höga förväntningar på förbättringar.

För ABB kan det vara extra intressant att hålla koll på signaler om att de öppnar upp för att dela ut Power Grids eller varför inte Robotics and Motion? Finansmannen Gardell gick in i aktien under 2016 och drev på för att Power Grids skulle knoppas av. Efter att ha fått nej från styrelsen, backade Gardell. Efter det har dock både SCA delas och rykten om att Wallenberg ägda Atlas Copco även kan stå inför uppdelning.

Sämst har Ericsson gått, –20 procent senaste kvartalet. I går fick nye ordförande Ronnie Leten aktien att stiga något, men Börje-Ekholm-effekten har klingat av. Verkliga siffror får vi dock vänta på, till 20 oktober. Att det ryktas om att Lundberg vill sälja är inte ett styrketecken, även fast kvarvarande storägare Investor med ägarfamiljen Wallenberg är kända för värdeskapande över lång tid.

Ericssons räddning är nära förestående. Eller? De är mitt inne i en större omstöpning och måste upprätthålla bilden att 5G kommer att rullas ut i en nära framtid, samtidigt som intäkterna från 4G inte försvinner innan dess. Välj 5-års glasögon eller stig av, blir det enkla slutsatsen.

Även H&M har gått svagt. Tyvärr, för att den vecka för vecka fått så många fler aktieägare. Nu har aktien hur som helst repat sig något den senaste tiden. Bolaget har redan släppt färska siffror och då dök aktien för att snart återhämta sig igen. Det som spökar är lagernivåerna och vissa analytiker är rädda för fler reor framöver. Strukturellt är den största rädslan att H&M inte ska lyckas med e-handel lika bra som konkurrenter som Zalando och Zara. Stefan Persson tror dock fortsatt stark på bolaget och har köpt i flera omgångar under året. Även förvaltare som Simon Blecher tror på aktien.

Bland de mer aktieintresserade spararna är aktien en stor favorit. Var sjunde kund äger aktier i H&M hos Avanza. Den är extra vanlig som nybörjaraktie.

Storbankernas aktiekurser är väldigt blandade i år och de senaste månaderna. Swedbank och Handelsbanken har gått svagast, men både Nordea och SEB har gått starkare än index. En gemensam nämnare för de svagaste banker är stor andel vinster från bolån. Det finns vissa tecken på att bopriserna kanske nått toppen och börsen tar ut risken för detta i förskott. De kommande rapporterna lär dock inte visa på några svagheter. För Handelsbanken finns även en viss risk för exponeringen mot Storbritannien och Brexit.

Mitt råd: Konjunkturen är på väg uppåt fortsatt. Det betyder att de flesta rapport lär vara starka. Samtidigt som det öppnar upp för besvikelser. Om du funderar på att sälja, sälj av hälften redan nu och hälften efter rapporten. Om du ska köpa. Vänta in rapporterna, det fungerar sällan att spekulera på rapporter.

Någon aktie du funderar på att köpa eller sälja? / henrik senestad