Pension en bakelse

Birger vill inspirera sin fru att börja sparar till pension. Han försöker få det på tal, men hon duckar. Hur gör vi pension lite lockande, frågar han. Nyckeln tror jag är att göra det bildligt, nästan så det känns och doftar. Som en bakelse, en god kaffe eller färska bär…

Pension ligger så långt fram i tiden. Det kan göra att många har svårt att se och förstå pension. Vi låter istället andra saker, de direkt framför näsan fånga oss.

Ska din partner eller vän behöver därför ta de första steget väldigt försiktigt. Så att de inte märks. Då kan de ju inte heller tröttna:

1) Börja med att spara 50 kr i månaden. Höj till 100 månaden efteråt. Sedan 150 kr… Då är sparmaskinen igång. Men hur ska vi få dem att ha tålamodet?

2) Jo, genom att måla upp den läckra bakelse, resa eller dröm som väntar där borta. Bara vi låter pengarna jobba på, så bra de kan.

Fakta: En 100-lapp sparad för den som är 30 år kan ge 400 -600 kr i pension.

Lägg till att du sparar in pengar dubbelt så länge under arbetstiden som du är i pension.

Det gör att sparar du 100 kr i månaden idag kan du få ut 800 kr eller mer i pension varje månad. Det kan vara helt avgörande pengar när du är 65 år…

(Hur vi sparar dem för att få dem att växa så bra? Det är inte alls konstigt. Det räcker med 7% tillväxt. Eller hälften i en billig Sverigefonder och hälften globalfond, på ett ISK-konto, så lär vi landa ungefär där) Titta på Lilla sparskolan och Lågprisfonder.

Kan vi på ett liknande sätt göra pensioner verkliga blir mer påtagliga och lockande.

Vilka tankar märker du väcker pensionsnerven?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer