Boprisras borde oroa

Bostadspriserna faller kraftigt i huvudstaden i september. Det påverkar inte dig som ska bo kvar, men det är en varningssignal för alla köpare och säljare. Priserna kan bli mycket turbulenta närmaste 1-2 åren fram till dess att boräntorna blir mer tydliga. Lägg till att bopriserna nu går in en ofta svag höstperiod.

Bostadspriserna föll i september -2,2%. Siffran kanske inte säger så mycket, men det är andra stora raset sedan finanskrisen. Byggbranschens svar är ”för stort utbud”. Men statistiken säger att priserna bara faller så här kraftigt om hushållen är uppenbart oroliga frågor om ränta, amorteringar och andra krav.

4 prutknep       Rusta för räntehöjning      Bolån farligare än börsen       Kraschförsäkring

Den enda gång priserna har fallit mer än senaste månaden var när amorteringskravet infördes. Plötsligt sjönk bostadspriserna kraftigt, mitt i sommaren.

Det aktuella prisfallet handlar istället sannolikt om ränteoron. Vi har sett fallande räntor i 30 år. Nu ska den trenden brytas, signalerar Riksbanken. Naturligtvis väcker detta oro och stress bland många hushåll, som är mycket beroende av räntan.

Förut var frågan om ”när?”. Nu är frågan snarare ”hur snabbt? Nu talar det mesta för en räntehöjning redan om 6 månader. Detta har bostadsköparna insett och börjar helt rimligt bli mer försiktiga.

Priset på bostaden är nu inte den stora frågan eller gåtan. Utan frågan är vad boräntan kommer kosta per månad närmaste årtiondena, och här finns inga säkra svar. Även om prognoser talar för dubblade boräntor närmaste åren, så är siffran 3% i boränta om 3 år, fortfarande väldigt otydlig för många. Hushållen behöver uppleva det i praktiken för att bättre veta hur det påverkar privatekonomin.

Dessutom cirkulerar ytterligare krav på tuffare amorteringskrav och lägre ränteavdrag vilket också direkt påverkar svenska hushållens största utgift; bostaden.

Bostadspriserna har även en årstidscykel som pekar på att bopriserna brukar vara svaga just så här års. Månaderna september, oktober och november brukar vara årets svagaste period. Endast semestermånaden juni är sämre. Det förstärker bilden av att september-raset mycket väl kan leda till fortsatta prisfall.

4 prutknep       Rusta för räntehöjning      Bolån farligare än börsen       Kraschförsäkring

Vad säger du om bopriserna?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer