”Månadsspara i Afrika”

Afrika kan nu äntligen växla upp tillväxten. Särskilt är de stora ekonomierna Nigeria och Egypten på väg att resa sig efter några turbulenta år. Det är centralbankerna som till slut agerat rätt och reaktionen bland folk på gatan har varit mer konstruktiv än på flera år. Det berättar Afrikaförvaltaren Mathias Althoff över en kaffe.Sedan finanskrisen 2008 har rader av tillväxtländer haft det motigt. Plötsligt försvann de så viktiga investeringarna från omvärlden. När exempelvis elnät ska byggas eller vägar ska anläggas så behövs långsiktiga och stora pengar.

Att invånarna har råd att betala elen i eluttaget är det inte någon som tvekar över. Att det finns tillväxt, efterfrågan och konsumenter råder det knappast någon tvekan om. Men de stora investeringarna har fått vänta. Pengarna har senaste årtiondet lite grann fastnat på vägen. Det märks även i svenskarnas Afrikafonder. Mathias Althoff är förvaltare på Tundra Frontier Africa Fund.

”I Nigeria och Egypten har ledarna försökt att kontrollera landets utveckling genom att hålla en fast växelkurs och behålla gamla strukturer. De ville skydda sina inhemska konsumenter mot dyra importprodukter. Men det är fel väg. Tvärt om borde länderna börja producera mer av den egna konsumtionen.”

För att det skall gå krävs stora investeringar i infrastruktur som t.ex. kraftgenerering, produktionsanläggningar och vägar, och den typen av investeringar är ofta stora och ”framtunga” så det tar tid innan de positiva resultaten syns.

De överdrivet dyra lokala valutorna har markant kylt ned omvärldens intresse. Utländska investerare vill inte köpa 50-öringar för en krona styck. Och länderna har blivit underinvesterade. Det saknas elnät och vägnät som är grunden i en framväxande ekonomi.

”Senaste året märks däremot en markant förändring. Både de två stora ekonomierna Nigeria och Egypten, som utgör nummer 2 och 3 i storlek på Afrikanska kontinenten, har steg för steg släppt valutan fri och direkt har det märkts i intresse och inflöden av pengar från omvärlden.”

Idagläget tycker Mathias Althoff att Egypten ser mest spännande ut. Så sent som i våras fick han ändra sin Nigeriafond till en bredare Afrikafond. Allt för att vid sidan av Nigeria även rymma Egypten, men även länder som Ghana, Kenya och Elfenbenskusten. Hans fond är idag en Afrikafond utan Sydafrika. ”Sydafrikas är mer kopplat till råvarupriser. Vi föredrar däremot strukturell tillväxt, som drivs av demografi och urbanisering”.

”Flera afrikanska länder kan nu vara i en viktig startpunkt. Med rätt värderade valutor kan länderna äntligen fungera på den internationella marknaden. Plötsligt går det att köpa och sälja produkter, tjänster och även aktier mer effektivt. Bolagen kan även köpa och sälja bolag mellan sig på ett helt nytt sätt. Jag har aldrig varit så optimistisk för så många afrikanska länder.”

Men även i Afrika lär det dyka upp överraskningar. Kontinentens befolkning på 1,2 miljarder väntas dubblas närmaste 30 åren, vilket lär öka dynamiken igen. Det får Mattias att ändå ta det lugnt med köpråden. ”Att månadsspara är ett vettigt sätt att spara i Afrikafonder. Så får du dina andelar ibland billigare och ibland dyrare. Nu är de billigare än på länge”, säger Althoff.

Mitt råd: Afrika är helt klart en av de mest spännande tillväxtregionerna. Exakt när de tar fart är svårare att bedöma. Börja därför bredare i en Asienfond eller tillväxtfond. Sedan kan vi även börja månadsspara i Afrikafonder. Men sikta på max 5-10% i en såpass svårförutsägbar region som Afrika.

Och  som läsaren Thomas påpekar så är just Althoffs Afrikafond en av de dyrare. Det finns billigare, men de är å andra sidan mest Sydafrikafokuserade. Så titta och jämför gärna med fler olika Afrikafonder.

Mer om Afrika       Afrikafonder     Tillväxtfonder     Asienfonder      Frontierfonder

Spara du i Afrikafonder?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer