Cerberus Izave lägger ned

De hårt kritiserade finanssäljarna Cerberus Izave lägger ned. 20 000 kunders besparingar flyttar över till Monyx, vilket jag inte kan rekommendera att sitta kvar i. Sparare borde fort flytta till säkrare adresser. Vi vet också hur myndigheter kan låsa pengar, när ett bolag sätts under granskning, vilket jag varmt rekommenderar att Finansinspektionen också gör.

Cerberus Izave är en av de oseriösa säljare som jag skrivit om här om ett tiotal gånger skrivit om senaste åren. De har gällt dåliga dyra fonder, skumraska svar, tystad personal och oseriösa råd.

Säljtekniken känner vi igen. De ringer upp folk, lockar dem till säljmöte och lovar stora vinster, men ger framför tomma fickor. Olika avgifter åt upp pengarna. Jag fick själv upp ögonen för bolaget när jag tittade på deras fonder. Jag har själv talat med vd Alexander Strömstedt som vägrat svara på frågor.

Nu lägger bolaget ned och lämnar 20 000 kunder i sticket. Det blir snabbt svårt för sparare att utkräva service eller skadestånd från Cerberus Izave när de lagt ned. Dessutom lär bolaget utsättas för hård granskning av myndigheter. Det gör att sparare kan fastna med sina sparpengar, som vi såg i exempelvis Allra. Det enkla rådet är därför; flytta så fort som möjligt till ett sparande du litar på. Och inte till någon som ringt dig, utan som du valt själv.

Cerberus sista resa

Bolaget startade 2005 av tre studiekamrater; Alexander Strömstedt, Anders Hedenfalk och Toni Song. Namnet Cerberus har de hämtat från den grekiska gudasagan. Cerberus ett trehövdat monster som vaktar vägen in till dödsriket. Det kan vi tycka är ironiskt idag…

Som mest hade bolaget 185 personer anställda 2012. Fortfarande 2015 gick bolaget plus 11 miljoner. I fjol vände bolaget till förlust på 34 miljoner. I år har verksamheten gått ännu sämre.

Från att bolaget gjorde stora vinster och såldes i fjol utomlands stänger nu bolaget helt ned tre kontor och säger upp 20-talet personer.

I fjol sålde de tre grundarna bolaget till en dansk ny ägare för enligt uppgift 40 plus 172 miljoner. Nu har ägarna tappat tron på bolaget och lägger ned. Grundarna går därmed miste om de 172 miljonerna som skulle tillfalla ledningen i slutgiltig ersättning. Kontoren i Stockholm, Göteborg och Helsingborg stängs. 20 000 kunder besparingar flyttas till Monyx.

”Vi lägger ned helt. Alla 25 rådgivare erbjuds att starta eget, vilket är löjligt. De har ju inga kunder. Vi tre huvudägare övergår till konsultverksamhet. Namnet Cerberus och Izave är nedsmutsat. Därför lägger vi helt ned”, sa Alexander Strömstedt när de informerade personalen i dag på förmiddagen.

De anställda var inte förvånade över nedläggningen. Verksamheten har stått still senaste månaderna. Projekt har sats på paus. Stora delar av kontoret har varit tomt och de som slutat har inte ersatts.

Endast 4 personer följer med kunderna och får nya jobb på Monyx, som nu tar över verksamheten.

En anställd jag pratar med uppmanar finansinspektionen att besöka Izave. ”De bryter mot alla tänkbara regler vad gäller kundsäkerhet, integritet och seriös rådgivning. På golv och i korridorer ligger kunders privata dokumentation för öppen ridå.”

Finansinspektionen har varit på besök flera gånger, men då har bolaget städat allt som går. ”Någon riktig revision har uppenbarligen inte skett”

Vad har du för erfarenheter av Cerberus Izave/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer