Kurt, 83; ”gör efterkarriär”

Kurt Seidel, 83, har precis slutat jobba, för andra gången. Han gjorde efterkarriär som nämndeman i 15 år. ”Jag var med och fällde Skandia-vd”. Efterkarriär är något som många fler både borde och behöver fundera på. Dagens 65-åringar är ju inte alls lika gamla som förr.

Pensionsåldern 65 år finns egentligen inte längre. Undan för undan har istället myndigheter och politiker valt att sudda bort den. Eftersom vi blir äldre och mår allt bättre, samtidigt som samhällets ekonomi blir allt tunnare, så är det logiskt att kittla oss att jobba allt längre. Men varför göra det så viskande. Hellre säga till ordentligt:

Idag bestämmer du istället själv din pensionsålder. Du har idag dessutom rätt att arbeta till 67 år. Vilket sannolikt snart höjs till 69 år. Varje år du jobbar extra får du ut 7-8% mer i pension. Tänker du göra efterkärriär?

Med andra ord borde fler fundera som Kurt Seidel. Vi kan jobba extra, nytt eller kanske ideellt. Och även ta hand om våra pengar lite bättre. Kurt har precis öppnat ISK-konto. något som också passar sparande plus 65.

”Efterkarriär riktigt kul”

Kurt jobbade många år på SEB och tog nya betaltjänster (factoring och leasing) till Sverige på 60-talet. Det passade hans studier som både jurist och ekonom. Idéerna kom från USA. Det tog några år att få på plats. Vi var 4 personer. Idag är de många hundra. Jag gick vidare till revisorsvärlden.”

När Kurt fyllde 65 och gick i pension dröjde det inte länge förrän han blev rekryterad till tingsrätten och fick jobbet som nämndeman.

”Jag hade aldrig tänkt tanken. Men när jag ser min bakgrund inom juridik och ekonomi är det väldigt logiskt”.

Åren i tingsrätten var intensiva. Han jobbade 9 till 17 varje vardag. Jobbet var intensivt, insiktsfullt och väldigt engagerande.

”Jag var med och dömde Skandia-vd:n Lars-Eric Petersson 2006, till två års fängelse. Sedan lät hovrätten honom slippa. De var svaga för att han var en kändis.”

I Sverige har vi traditionen att ha tre nämndemän i tingsrätten. Tillsammans med domaren jobbar de fram domen. Majoritetsbeslut gäller. Är två nämndemän för en dom som domaren inte delar så har domaren utslagsröst. Men är alla tre nämndemän emot domarens dom så är det nämndemännen som bestämmer. ”Tre nämndemän kan fälla, trots att domaren friar. Det kallas nämndemannadom. Det har jag varit med om några gånger.”

Har du tankar på efterkarriär?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer