Min drömrobot

Alla robotar jag prövat senaste året är ganska fyrkantiga. De ställer många frågor, men ger inte så tydliga svar. Hellre tvärt om; inga frågor utan bara svar. Tänk om den istället kunde läsa spararens behov. Det borde inte vara så svårt. Med nya bankregler nästa år så blir det dessutom enklare.

Robotar har vi senaste året fått inom allt från fonder, aktier, till pension och spara. De försöker var och en ge stöd och hjälp. Men de bär alla på ett problem. De följer spararens instruktioner snarare än spararens behov.

Spararen kan lätt lura sin robot och plötsligt ger roboten helt fel svar och råd. Dessvärre är nog detta ganska vanligt.

Det vanligaste är inte att spararen har en självbild som inte riktigt stämmer. Vi behöver inte spara så mycket i räntor som vi tror. Vi behöver snarare se upp för avgifter, som de flesta helt missar. Så där håller vi på. Vår okunskap, myter och självbild leder oss lätt vilse.

Titta bara på hur svenskarna sparar idag. Ofta har vi 6 av 10 sparkronor i räntor och 4 av 10 kronor i aktiefonder. Detta efter årtionden med rådgivares svett och verkan. Och det är tveksamt om robotvärlden lyckas ändra på det. Om de inte ändrar faktainhämtningen och läser spares beteende snarare än åsikter.

Kort sagt behöver vi vända på robotperspektivet. Istället för att fråga ut spararen behöver roboten ta reda på fakta på egen hand. Och det är inte svårt. Och det går att göra mycket snabbare och rakare än vad en levande rådgivare förmår

1. Roboten kan gå igenom sparens alla sparval senaste 10 och 20 åren.

2. Roboten lägger ihop fondval, aktieköp, bolån och köpvanor i vardagen. Allt kokar ned till en bild över personens verkliga beteende.

3. Roboten lägger till behov utifrån barn, planer, sommarhus och andra mer eller mindre viktiga fakta.

4. Roboten kan visa upp en total bild av spararens ekonomiska historia och tänkbara framtid. Och den enkla frågan blir: ”Här får du tre tänkbara scenarier över din ekonomiska framtid; mer defensiv, som tidigare eller mer offensiv. Här behöver roboten faktiskt fråga spararen: Vilka väg framöver är mest sannolik?

5. Roboten kan på en sekund ta fram tre-fyra förslag på hur spararen kan bygga sin ekonomiska framtid. Du kan sedan välja den plan som passar din smak bäst. Alla tre-fyra förslag leder hur som helst fram till samma mål. En plan kan innehålla mer fastigheter, en kan ta bort bilen eller lägga till fler utlandsresor osv.

Plötsligt har vi en smart robot, som utifrån data verkligen ger oss fullständiga råd. Det ser jag fram mot. Undrar vem som blir först?

Hur vill du se dina framtida sparrobot?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer