Allra hittade ett kryphål

PPM-bolaget Allra är inte första bolaget att göra skandal och stoppas av myndigheterna. Det har varit en lång katt- och råtta-lek, som inte är slut. Andra har hetat Lundstedt, Advisor, Exceed och Falcon mm. Fler lär dyka upp. Under tiden kan vi lära oss av flera varningssignaler. Och hjälpas åt att avslöja flera.

Oseriösa PPM-säljare har besvärat svenska folket sedan början på 2000-talet. Det var då som svenskarna ”fick” pengar för att spara i PPM-fonder. Pengar som idag vuxit till över 150 000 kr per svensk.

Fler PPM-säljare   Allra    Solidar     Movestic   Advisor     Monyx     SFF      Lundstedt

Det stora värdet på PPM-kontot är positiv för spararna, men den har lockat ovanligt många fula säljare.

Inledningsvis gjorde PPM-säljarna ganska enkla knep som att flytta runt folks pengar bland dyra fonder. Men sedan myndigheterna stoppat dyra fonder och stoppat massbyten så har de hittat på nya mer märkliga affärer. De har sålt låtsasförsäkringar som kallas efterlevandeskydd men också lovat börsfallsskydd, vilket är ett påhittat luftprat.

PPM-säljarna har slagit rekord i hårresande löften, bluffar, massbyten, krav och skyhöga avgifter. Det kan vi se på den stora högen klagomål hos konsumentverket. Tyvärr har många myndigheterna varit naiva här och inte givit svenskarna tillräckligt med skydd. Istället har PPM-säljarna år för år hittat på nya metoder och myndigheterna har jagat efter med nya lagar, regler och pristak.

Allra hittade ett kryphål. De tog ut avgifter under ytan. Något som inte syntes i faktarutan, men gick att se i ständigt usel tillväxt på pengarna. De var bara märkbart dåligt på förvaltning, såg det ut som. Men att de fuskade gick inte att avslöja från utsidan.

2012 hette de dagens Allra istället Prognosia som fick mycket kritik.

2014 köpte Allra upp just Prognosia och dök direkt upp på radarn över väldigt dyra PPM-fonder

2015 varnade jag för Allras fonder igen. De var dyra och gav väldigt lite tillbaka.

2017 i januari varnade jag för deras fonder, i deras först längre jämförelse som blivit offentlig.

Idag har PPM-säljarnas smittat bredare och finns hos så kallade ”oberoende rådgivare” som flyttar runt folks pengar. Det kan prata om arv, extrapengar och sparpengar. Löftena kan vara hotfulla, konstiga och drömlika. Ofta går pengarna in och ut ur dyra kapitalförsäkringar. Allt för att skära emellan dyra avgifter.

Vilket bolag vill du att vi granskar?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer