Regler kan stoppa aktieanalys

100-tals miljoner har svenska banker lagt på ”Mifid” senaste åren. Det är tyvärr inte en ny bra fond eller lägre fondavgifter vi talar om. Utan en ny uppsättning bankregler, som ska bli verklighet redan 1 januari 2018. Reglerna ska säkra bankerna och spararna är det tänkt, men de kan också lägga krokben. Färre aktieanalyser och mer opersonlig råd, är några av följderna, hör jag.

De nya reglerna kommer nu tio år efter finanskrisen. Syftet är att göra bankvärlden mer stabil. Men kanske har byråkraterna fått agera allt för självsvåldigt. Aldrig har så många jurister blivit anställda på banker, fonder och pensionsbolag. Ett exempel är JP Morgan som ska ha 400 nya jurister och lagt miljardbelopp på ”säkerhet”. Allt för att skicka miljarders analyser till olika myndigheter. Om myndigheterna ens har tid att ens titta på massproduktionen av rapporter är mer okänt.

Effekterna av Mifid-reglerna kan bli synliga i bland annat aktieanalyser. Nu ska aktieanalys börja kosta pengar, säger de nya reglerna. Det gör att banker kanske inte längre kan lämna sina analyser till tidningar och offentliga medier för att de ska kunna sprida bankers aktieanalyser. Då får vanliga sparare luta sig mer på tidningarnas egna analytiker. Det är sämre för den sparare som vill få en bild av fler olika röster.

I andra fall får rådgivare tuffa krav på sig. Fördelen är om vi blir av med bluff-rådgivare. Men reglerna kan göra att seriös rådgivare backar ur och istället hänvisar helt till olika robotar istället. Det behöver inte alls ge bra råd. Men rådgivarna slipper tänkbara åtal för dåliga råd.

När jag lyssnar runt på olika banker hör jag att Mifid är dyrt, krångligt och tolkas väldigt olika. Allt detta torde vara emot intentionerna. Dessutom klagar bankerna på att beskeden från Bryssel och olika myndigheter är både motstridiga, otydliga och ofta helt uteblir. Det borde göra att reglerna svårligen kan införas 1 januari som tänkt. En rörig regelvärld kan omvänt öppna för fula rådgivare som utnyttjar otydligheter.

Det låter som ett laboratorium med många nya regler och goda tankar. Vi kan bara hoppas att myndigheterna har en klar plan och hinner berätta, förklara, svara på frågor och diskutera i god tid. I det perspektivet börjar det bli lite bråttom nu. Snart bara 2 månader kvar.

Skyller din bank på Mifid?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer