Fallucka i batterimetaller

Närmaste årtiondet ska stora delar av världens bilpark gå från fossil till eldrift. Det har öppnat för en helt ny bransch med batterier. Men att spara i batterimetall-priser och elbilar är enormt svårt. Jag sparar inga pengar där, utan tänker snarare ”sälj”. Och förresten grattis alla i Skellefteå och Västerås som får tusentals jobb i den nya branschen.

2030 ska Kina och Indien sluta producera fossilbilar. Europa talar först om 2040. Därför satsar bil- och energibranschen just nu enorma belopp på ny forskning, utveckling och produktion. Det är därför vi hör om stigande metallpriser och även att ett svenskt bolag, Northvolt, ska bygga batterifabrik med tusentals anställda i Skellefteå och Västerås. Det är roligt för de som får jobb.

Men att spekulera i batteri-metaller är enormt svårt och nära farligt. Något som sparare kanske hittills inte insett, utan de har bara hängt med ett stigande metall-pris. Ett pris som snart kan vända tvärt. Redan idag pekar prognoserna på att batteri- och metallpriserna ska ned rejält.

Antalet litium-ägare är i år upp över 10 gånger, visar Avanzastatistik. På så kort tid är antalet litium-sparare upp från 89 personer till idag häftiga 1 201.

Antalet affärer är även det upp över 10 gånger bara i år. Från 18 affärer/vecka i januari till idag 242 affärer/vecka är ett häftigt lyft.

Men matematiken är inte så enkel. Priset på metallen kan inte gå hur långt som helst. Nej, priset kastas mellan två chocker: efterfråge-chock som vi har just nu till utbudschock. Bilden är enkel:

Idag: bristen på metall har höjt priset. Vi har en efterfrågechock. Hur den länge håller i sig vet ingen. Här finns sannolikt mycket luft och stor fallhöjd.
Imorgon: fler gruvor öppnar och priserna sjunker. Vi får en utbudschock. Priset på Litium kan snabbt återvända till gamla breddgrader.

Exakt när produktionen kommer ikapp efterfrågan vet vi inte. Just nu är priset dessutom uppspekulerat i tron på att det ska bli ännu mer brist. Men läget kan snabbt bli tvärt om. 

Imorgon 2: Helt säkert kommer nya tekniska uppfinningar närmaste åren. När de kommer och vad de består vet vi inte. Litium kanske inte alls behövs i batterierna om 1, 3 eller 5 år.

Andra metaller som diskuteras är kobolt, men här finns ett enormt stort utbud, eftersom det är en metall som ofta återfinns i samband med kopparfyndigheter. Den undviker jag också. Metaller är en labyrint. Liksom råvaror i sin helhet. Priser, utbud, efterfrågan, uppfinningar och nya lagar kan snabbt stöka till det på ett obegripligt sätt.

Visst är det kul för de som kan få jobb i sektorn, när vi talar om en bransch under stark utveckling. Här finns sannolikt mycket att göra. Men köp inte fonderna, aktierna eller metallerna. Priserna lär studsa, rasa, hoppa och skutta väldigt närmaste åren.

Mitt råd: att upptäcka en ny spännande bransch är förstås lockande. Men spara inte pengarna där. Ska vi få något för våra sparpengar behöver vi istället bygga en stabil grund. Om du vill chansa i metaller så gör det bara med smulor av dina sparpengar. Jag tänker under 1%. Mer är metall-lotteriet inte värt.

Lilla sparskolan steg 1-4        Råvarupriser studsar        Oljan aldrig dyr mer 

Sparar du i råvaror/Claes Hemberg

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer