Fler öppnar ISK-konton

Rekordmånga öppnar ISK-konto. Men det är kanske bara sista sucken. Majoriteten har hört ryktet om dyrare skatt och struntar nu i kontot. Så kan det gå när politiker är inne och petar i skatter som borde vara ristade i sten. För ISK är ett långsiktigt åtagande, något som kortsiktiga politikerna inte tycks respektera.En månad efter att regeringen släppte skattebomben och höjde skatten på ISK-kontot återigen, så reagerar sparare med att öppna fler konton än någonsin. Hela 61% fler öppnar ISK-konto idag än före skattebomben. Men det är en kortvarig glädje.

De personer som öppnar konton nu är de ISK-positiva. De är pålästa och intresserade. För dem har senaste debatten blivit en puff över tröskeln. De sällar sig därmed till de över 2 miljoner svenskar som nu har kontot.

Men så många fler kanske det aldrig blir. Det har politikerna nu satt stopp för. För de flesta svenskarna är uttalade ISK-skeptiker: ointresserade av sitt sparande och kommer aldrig öppna ett konto som politikerna är inne och fingrar i. Majoriteten vill ha fullständig förutsägbarhet.

Senaste igår träffade jag sparare som hört om skatten och undvikit kontot. De var övertygade om att ISK-kontot var värdelöst nu. Det är allvarligt, tråkigt och oroväckande, att höra. Vi vet ju att kontot fortsätter att vara det i särklass bästa kontot.

Denna nya falang av ISK-skeptiker lär aldrig öppna kontot. Eftersom matematiken bakom upplevs krånglig. Och dessutom är den fullständigt osäker. Så uppfattar de mindre intresserade situationen.

Svenska sparare är inte emot skatter. De vill bara ha förutsägbara skatter. Eftersom vi sparar i många årtionden kan politikerna rimligtvis inte ändra reglerna vart annat år.

Än så länge har alliansen motsatt sig skattehöjningen. Men regeringen lyssnar inte och kanske inte heller förstår hur illa de gjort ISK-kontot.

/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer