Se upp för rådgivare

Rådgivarna på banker och pensionsbolag anmäls allt oftare. I fjol anmäldes 38 rådgivare. I år ser det ut att bli nytt rekord igen. Men antalet fällda har minskat. Det är oroväckande, om spararna ska fortsatt tro på sina rådgivare. Är det kanske därför bankerna satsar allt mer på robotar. Här kan du testa om din rådgivare verkligen har körkortet.

Sedan 15 år tillbaka har svenska rådgivare på banker och pensionsbolag ett körkort för att få ge råd. Efter finanskrisen har antalet rådgivare som har körkortet har ökat ytterligare. Men utfallet är oroväckande. Allt fler anmäls, till branschorganisationen Swedsec.

Antalet anmälningar har rakat i höjden och blivit tre gånger vanligare senaste åren. Före finanskrisen anmäldes 6 personer per år. Senaste åren har det blivit 19 anmälningar per år. Värst var i fjol med hela 38 anmälningar. Och i år ser antalet anmälningar ut att sluta på 44 anmälningar om årets takt fortsätter.

Antalet fällningar har däremot rasat från 60% av anmälningarna före finanskrisen till 21% efteråt. Detta tolkar jag inte bara positivt. Tvärt om hade jag väntat mig fler fällningar idag än för tio år sedan.

De växande antalet anmälningar känner jag igen. Dagens konsumenter är idag långt mer kritiska till banker, pensionsbolag och finansbolag. Men tydligen är bankerna bättre på att sopa inför egen dörr eller är det den bankägda intresseorganisationen Swedsec som är för snäll i tömmarna.

Lägg till att vi i januari får se nya tuffare regler (MAR-regler) som ska skydda konsumenten ytterligare. Tittar vi på den svenska statistiken är det verkligen hög tid att konsumenterna får ett bättre skydd i mötet med rådgivare.

Lägg till trenden med många nya spar-robotar. Bara senaste året har 15-talet nya robotar nått svenska sparare. Det är ett sätt för bankerna att spara pengar, men också minska risken för att bli stämda i domstol för att ha givit dåliga råd. Om robotarna är bra för spararna går att diskutera. Kvaliteten på dem är mycket ojämn.

Att möta en rådgivare       Många dåliga spar-robotar

Vem råd litar du på?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer