Nya amorteringskravet är en öppen kritik mot bankerna som misskött ansvaret. Bankernas regel maxbelåning på 5-6 årslöner har varit för snäll. Nu skärper inspektionen kravet till 4,5 årslön. Och visst påverkas unga, men det går inte att undvika, när bopriserna är nära rekorddyra.

Staten säger å ena sidan att skulderna är för höga och måste amorteras ned. Samtidigt ger staten skatterabatt för den som lånar. Fi:s generaldirektör Erik Thedéen är uppenbart orolig. ”Sverige har blivit varnade av en rad utländska bedömare”

Egentligen har inspektionen försökt att införa den långt tidigare, men den stoppades i riksdagens politiska kvarnar.

Beslutet är nu i regeringens famn. Det lär bli ett snabb-ja. Redan i mars, kan vi se det nya kraven. Redan idag meddelade ansvarig minister sin iver: ”Vi kommer att behandla förslaget så skyndsamt som möjligt”, sa Per Bolund.

Amorteringskravet handlar inte om bygga mer eller mindre, utan om skulderna. Låt Eriksson fortsätta jobba med byggandet, så kan Bolund ha koll på boköparnas lån och skulder.

Nu kan finansinspektionens höjda krav på amorteringar sätta ett rimligt fokus på frågan. Inspektionens syfte är vällovligt. Vi ska inte låna ihjäl oss. Det nya kravet riktar sig framför allt mot de mest känsliga grupperna: de som lånar för jättepengar. Vi talar om de med höga löner som köper dyrt. Så vanligt folk lär inte bli särskilt påverkade av de nya kraven.

”Vi kan mycket väl få se lite fallande bostadspriser framöver. Men vi tål det”, säger Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen.

Jämför vi med reglerna för tre år sedan så har vi en ny verklighet. Ett vanligt bolån ligger idag på 2,4 miljoner. Stiger räntan med 1% så talar vi om 24 000 kronor extra om året i boräntor. Lägg till amorteringskrav på 3% och vi talar om 70 000 kronor varje år bara i amorteringar. Ja, du hör att de nya kraven kan svida ordentligt. Men än så länge gäller de bara nya bostäder. Naturligtvis kommer detta bromsa prisökningen på särskilt dyra lägenheter. Och det är ju tanken.

Bostadspriserna skakar         Pruta bolån          Snitträntan sjunker

Amorterar du?/claes hemberg