(TECH/USA) Att flera stora teknikbolag rusat både 40 och 60% i år, kan locka många sparare. Snittbolaget är inte heller särskilt dyrt, men några står på mer osäker grund. Här finns några av svenskarnas mest ägda USA-aktier. Det är min bild efter att pratat med Anders Tandberg Johansson. Tillsammans med Sverre Bergland förvaltare de fonden DNB Technology.

Tillväxten i rader av techbolag har imponerat de senaste åren. Tekniken är snabbt vassare än vi anat och samtidigt som allt fler andra branscher och industrier tar hjälp av techbolagen för att växa vidare.
Facebook är senaste fem årens kronjuvel. De har vuxit först i vinster och sedan även vuxit i värde från botten på 17 dollar till idag 150. Här hänger bilden ihop på ett logiskt sätt. Och de växer vidare. Det är inte helt vanligt, utan bland techbolagen finns en hel del nybörjar-fällor.
Fällorna för den som själv letar efter techaktier kan vi sammanfatta till – bara för att en aktie skakar om världen som många techaktier lyckats, så är det inte värda köp. Vi kan sammanfatta fällorna som ”dyra aktier” och ”drömaktier”. I vissa fall är aktieköpare förblindade av tillväxten och köper alldeles för dyrt. I andra fall köper aktieägarna drömmen om en lönsamhet som kanske aldrig kommer. Och norrmännen varnar för bägge de två största svenska favoriterna.

Snittpriset på techbolagen är nu kilopriset (PE) 20, mot börsens 17. Det låter inte så oroväckande eftersom vi i tech ser en stark tillväxt. Men priserna varierar stort och de bolag som bryter in i nya branscher har ofta fått extremt högst prislappar. Deras drömbilder är lätt att sugas med av och aktieköpare hänger på utan att riktigt förstå prismodellen.

Amazon är ett strålande exempel på drömaktie. Genom att köpa bolag i nya branscher, senaste matkedjan Whole foods har de vuxit med enorm kraft. De har sänkt matpriser och köpt även apotek och står nu för 40% av amerikanska näthandeln. Omvärlden är imponerad av vd:n Jeff Bezos genomslag.
”Men vinsterna har vi inte sett. De stöper om näthandeln. Men vinsterna plöjs ned i tillväxt. Den dagen bolaget inte växer längre så kommer plötsligt kravet på vinster mycket snabbt. Med det i bakhuvudet är aktien dyr. Därför undviker vi aktien. I år har det varit fel beslut, men jag ändrar idag inte uppfattning, berättar Tandberg Johansen.

De norska förvaltarna undviker på liknande grunder också svenskarnas mest ägda techbolag; Apple och Tesla. Apple är svenskarnas mest ägda aktie i USA.
”Apple är för beroende av sina telefoner. Visst är bolagets resa imponerande och aktien billig, men det är ändå svårt att räkna hem framöver. Deras vinster på andra tjänster har ännu inte tagit fart.”
Elbilstillverkaren Tesla är svenskarnas näst mest ägda aktie i USA. Även den får sälj av norrmännen.
”Tesla har samma prislapp som Volkswagen, som tillverkar 10 miljoner bilar varje år. Medan Tesla får fram bara 100 000. Det är inte hållbart”.

Vad letar då en riktig tech-förvaltare efter. Han har trots allt över 30 aktier i portföljen. Anders och kollegan Sverre Bergland har några olika teman:
”Aktier kan vara bra eller dåliga, men frågan är vilket pris de har. Vi letar efter aktier till rätt pris. Vi köper de billiga och säljer de dyra.”
Det låter väldigt enkelt, men handlar om att förstå olika delbranscher och enskilda bolag hur pengar samlas kring aktierna ömsom jagas därifrån. Sverre och Anders har satt upp ett ”rätt värde” på en aktie och sedan kan värdet pendla däromkring. Är värdet en bra bit under så köper de. När värdet är en bra bit över så säljer de. Därför är Tesla, Apple och Amazon långt ifrån ägarlistan. De gifter sig aldrig med en aktie. Även om de just nu har några favoriter.

Google tillhör en favorit. Deras Alphabet-aktie har inte hängt med senaste åren.
”Google har unik position i sök- och reklamvärlden. Lägg till deras många andra nya dotterbolag.

Det ser fortsatt mycket spännande ut. Hotet om nya lagar och skatter har bromsat intresset för aktien senaste året. Men vi ser att bolaget har en bredd och vinstbas som få andra bolag.”
Facebook är en annan favorit hos norrmännen Anders och Sverre. De var inte med vid noteringen av aktien, men sedan bolaget har börjat tjäna pengar så har också de köpt på sig.
”Facebook växer och med stark lönsamhet. Nu talar Zuckerberg om investeringar i säkerhet. Det är en flört med demokratidebattörerna. Vi väntar oss att bolaget växer vidare.”

”Ericsson-aktien har vi i portföljen. Oron för 5G är överdriven. Det har pressat kursen i onödan. Bolaget har stora viktiga patent som ger bra intjäning närmaste åren. Lyckas de dela upp bolaget är det bara en bonus. Just nu har vi 5% Ericsson, vilket gör dem till en av våra största positioner” säger Tandberg Johansen.

Några äldre techbolag finns också i portföljen: Microsoft, Intel och Oracle. De har kommit i skuggan av de mer hippa techbolagen. De tjänar bra, växer och är mer stabila. Det behövs också i en techportfölj, resonerar norrmännen.

Sparar du i techbolag?/claes hemberg